Podijeli članak

Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić u intervjuu za prilog Dnevnog lista posvećen Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru govori o gospodarskim potencijalima Ljubuškog, aktualnim projektima iz mnogih segmenata koji se trenutno provode, kao i onima na kojima će se raditi u idućem razdoblju.

U kontekstu najvećih uspjeha u proteklom razdoblju, Barbarić naglašava infrastrukturne projekte koji su usmjereni ka poboljšanju općih uvjeta života, a kada je pak riječ o prioritetima na kojima treba raditi u idućem razdoblju, posebno ukazuje na potrebu kvalitetnije promocije gospodarskih potencijala te nastavak ulaganja u područje turizma i poljoprivrede, koja je upravo najveći gospodarski potencijal.

Pritom posebno navodi činjenicu kako su napravili jedan kvalitetan iskorak u turizmu te postaju prepoznatljiva turistička destinacija. Kada je pak riječ demografskoj problematici, Barbarić je kazao kako u rješavanje ovoga problema mogu biti uključeni svi segmenti društva i proces je dugoročan.

Koji su najveći uspjesi u radu u proteklom razdoblju kada je riječ o općini Ljubuški te koji su izazovi s kojima ste se suočavali?

Najvrijedniji projekti jesu svakako projekti infrastrukture. Tu prije svega mislim na izgradnju vodovodnog sustava, značajna ulaganja u cestovnu infrastrukturu, projekte zaštite okoliša kao npr. izgradnju dijela kanalizacijske mreže, rekonstrukciju pročistača otpadnih voda i na koncu bih izdvojio izgrađene objekte iz sfere socijalne zaštite. Kad govorimo o izazovima ističem nepravednu raspodjelu javnih prihoda.

Kakva je trenutno gospodarska situacija na području općine Ljubuški, gdje su prednosti, a gdje nedostaci te što treba mijenjati?

Iz godine u godinu imamo blagi rast uposlenih ali nam još uvijek nedostaje radnih mjesta ili bolje rečeno bolje plaćenih radnih mjesta. Po meni ključni razlog odlaska dijela naših sugrađana jeste niska cijena rada. Cijenim da smo napravili jedan kvalitetan iskorak u turizmu, postajemo prepoznatljiva turistička destinacija. Naš najveći gospodarski potencijal jeste poljoprivreda čijim statusom ne možemo nikako biti zadovoljni i po meni to nam je najveći problem.

Možete li se osvrnuti na najvažnije prioritete u kontekstu gospodarstva na kojima treba raditi u godini koja je pred nama?

Prioritet je svakako još više, kvalitetnije promovirati naše gospodarske potencijale, nastaviti ulaganja u oblast turizma, ustrajati na izgradnji i ukupnoj važnosti poljoprivredne proizvodnje.

Kakvi su potencijali Ljubuškog kada je riječ o gospodarskom segmentu te postoji li prostor za dodatno djelovanje kako bi se isti iskoristili?

Cijenim da imamo najpovoljnije uvjete za investitore, a uz izvanredan položaj, prometnu povezanost i druge prednosti i pogodnosti te uz kvalitetniju promociju, možemo napraviti iskorak.

Koliko lokalna samouprava u sinergiji s drugim organima može pridonijeti demografskoj obnovi?

Pitanje je vrlo komplicirano i nije lako odgovoriti. Kvalitetniji uvjeti života prema iskustvima nekih razvijenih država nisu garancija pozitivne demografije. U rješavanje ovoga problema mogu biti uključeni svi segmenti društva i proces je dugoročan.

Jeste li zadovoljni odnosom drugih razina vlasti prema Ljubuškom?

Već sam spomenuo nepravednu raspodjelu javnih prihoda. Ustavne ovlasti i nadležnosti nikako ne prate i financijske. U ovako kompliciranoj državi s toliko razina opterećenoj i nacionalnim problemima počesto bivamo oštećeni, zaobiđeni. /HMS/