Podijeli članak

Gospodarstvo eurozone osjetno je usporilo u rujnu, zakočeno naglim posustajanjem potražnje za robom i uslugama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

U rujnu je indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni pao na 50,4 boda, s kolovoških 51,9 bodova, procjenjuju u Markitu. Vrijednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti a one više na njihov rast, prenosi Hina.

Rujanska je vrijednost PMI-ja najniža od sredine 2013. godine.

"Gospodarstvo eurozone na rubu je stagnacije, uz nove naznake prelijevanja sve izraženijeg pada aktivnosti u industriji i na sektor usluga", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Nove narudžbe robe i usluga bilježe najveći pad u nešto više od šest godina, ističu u Markitu.

"Pojedinosti istaživanja upućuju na zaključak da gospodarstvu prijeti pad aktivnosti u idućim mjesecima," konstatirao je Williamson.

Izvješće podupire odluku Europske središnje banke (ECB) o novim poticajima za gospodarstvo eurozone. ECB je prije desetak dana odlučio ponovo pokrenuti program kupnje imovine u vrijednosti 20 milijardi eura kako bi podupro inflaciju i gospodarski rast u eurozoni. Ujedno su dodatno snizili kamatnu stopu na depozite banaka još dublje u negativan teritorij.

S obzirom na trgovinske sukobe, geoplitičke napetosti i brexit, ali i zabrinutost zbog usporavanja svjetskog gospodarskog rasta, poslovni čelnici prilično su pesimistični u pogledu razvoja situacije u idućih 12 mjeseci, uključujući izglede za potražnju, kako na globalnoj razini tako i u samoj eurozoni.

"S obzirom na ovakve podatke istraživanja, ECB će biti izložen pojačanom pritisku da dopuni nedavno usvojeni paket poticajnih mjera," predviđa glavni ekonomist londonske tvrtke.