Podijeli članak

Glazbeni antitalent Ekrem Jevrić pionir je ničim izazvane popularnosti koja se manje-više da i unovčiti. Nakon njega sve je više onih koji svojih pet minuta slave žele postići lakšim putem, odnosno objavljivanjem videa na YouTubeu ili postavljanjem golišavih fotografija za dobro jutro i laku noć na društvenim mrežama.

Jedna od djevojaka koja, kako kaže, u životu zna šta hoće je Slađa Guduraš. Iako je mnogima poznata kao najpoznatija banjalučka starleta, uvjerava nas da ona ne spada u taj koš.

Gluma i pjesma

- Kada se netko ne bavi konkretnim javnim poslom, nađe se u košu starleta. Ja nisam starleta, prvi put sam predstavljena tako, jer iza sebe nisam imala ništa. Ali, nakon nekog vremena snimila sam singl i duet sa srbijanskim reperom Đusom, glumila sam u nekoliko epizoda serija „Kriza" i „Lud, zbunjen, normalan". Nemam ništa protiv starleta, svatko neka radi šta hoće. Planiram snimati i dalje i baviti se estradom - ističe Guduraš za Dnevni avaz

Slađa nema menadžera, a šansu za promociju vidi u Facebooku, društvenoj mreži na kojoj je samo na jednom profilu prati više od 20.000 osoba. 

- U posljednje vrijeme pojavilo se dosta ljudi koji me simpatiziraju i preuzeli su da vode stranice o meni na društvenim mrežama. Trenutno koristim samo jedan profil. Za mene je sasvim normalno da se žena uslika provokativno i da tako privlači pažnju i nove poslovne ponude. Možda je nepravedno prema djevojkama koje završe fakultete i malo su mirnije pa ne bi to da rade, a onda ispadne da cijeli život čekaju na posao. S druge strane, neka djevojka koja dođe do pola studija možda dobije ponudu za posao koji bi trebala dobiti tek nakon stjecanja diplome. Ali, u svakom slučaju, pozdravljam i podržavam takav način korištenja društvenih mreža - govori Guduraš. 

Iako je pod istim imenom otvoreno još nekoliko profila, Slađa tvrdi da je onaj na kojem je ona zaista aktivna pod njenom potpunom kontrolom. 

- U Facebook prijateljima imam ljude koji me vole i koje poznajem. Među onima koji me prate vjerovatno ima i onih koji me mrze, ali ja ne dozvoljavam negativne komentare ispod statusa i slika. Ako se netko slučajno usudi, ja to kvalitetno postavim na mjesto gdje i treba da bude. Ako nemaš nešto lijepo da kažeš, nemoj ništa ni reći jer, ako ja tebe ne diram, ne treba da diraš ni ti mene. To je moja politika - ističe 27-godišnja Guduraš te dodaje da joj se mnogi prijatelji javljaju jer žele o njoj napraviti neki YuoTube kanal, internet-stranice, te je pitaju za odobrenje kako bi koristili njene fotografije.

Golišavim fotografijama koje objavljuje na Facebooku na sebe pažnju pokušava skrenuti i pjevačica Senada Nurkić iz Tuzle. Redovno objavljuje fotografije na kojima rukama tek površno prekriva golo i osebujno poprsje. 

- Moram malo, šta ću, tako je danas vrijeme. Kada sam vidjela da drugim uspijeva, i ja sam probala i nisam se pokajala. Nekoliko godina objavljujem provokativne fotografije. Svi vise na društvenim mrežama. Imam dosta profila koji su lažni, a onaj koji zaista koristim je Senada Nurkić Maca Official - kaže Nurkić te priznaje da u svoje prijatelje ne dodaje rođake, posebno one koji su mlađi, jer ne želi da je gledaju u takvim izdanjima. 

Moram malo 

Ni o Senadinoj karijeri ne brine nikakav menadžer i do novih nastupa dolazi teško. 

- Nastupam u klubovima u Tuzli i okolini, Sarajevu i Beogradu. Ali slabe su to zarade. Za mene su mnogo važnije svadbe. Inače pjevam od osamnaeste godine i, naravno, počela sam u kafani, jer mi roditelji nisu dozvolili ranije - priznaje Nurkić. 

Dragana mi je uzor

S obzirom na to da nema nijednu svoju pjesmu, Nurkić interpretira numere drugih izvođača.

- Dragana Mirković mi je glazbeni uzor. Ima veliku karijeru i dobre spotove, baš svjetski. Želim se baviti estradom i planiram snimiti nešto što neće trajati samo tri dana. Dakle, ako se bavim glazbom, želim se baviti ozbiljno - govori Nurkić.

Znam gdje se guram

Guduraš je i studentica Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, a u budućnosti sebe vidi kao političarku.

- Pravnici se uglavnom zapošljavaju u sudove i po uredima. Ja želim biti političarka, znam gdje se guram i koji položaj hoću i ima da dođem do njega ili me neće biti - poručuje Guduraš.

Možda je nepravedno prema djevojkama koje završe fakultete i malo su mirnije pa ne bi to da rade, a onda ispadne da cijeli život čekaju na posao, kaže Guduraš