Podijeli članak

Svjetska banka predviđa da će doznake migranata rođacima u matičnim zemljama pasti ove godine za 142 milijarde dolara na globalnoj razini, što će biti njihov najveći pad u novijoj povijesti, uslijed pandemije korona krize.

Prema priopćenju Svjetske banke, padu novčanih sredstava koje migranti šalju kući za skoro 20 posto, što je četiri puta veći pad u zemljama s niskim i srednjim primanjima nego tijekom financijske krize 2009. godine, u velikoj mjeri doprinijet će smanjenje njihovih plaća i zaposlenosti u inostranstvu.

- Doznake su vitalni izvor prihoda za zemlje u razvoju. Aktuelna ekonomska recesija uzrokovana Covidom-19 znatno će utjecati na mogućnost slanja novca kući, zbog čega je od još vitalnijeg značaja da skratimo vrijeme oporavka naprednih ekonomija - kaže predsjednik Grupe Svjetska banka David Malpass.

Procjenjuje se da oko milijardu migranata - od kojih oko 270 milijuna radi van svojih matičnih država, a oko 760 milijuna su interni migranti - pomaže financiranje troškova hrane, odijevanja i stanovanja za do tri osobe u zajednicama iz kojih potiču, izjavio je Dilip Ratha, vodeći autor novog izveštaja Svjetske banke o utjecaju Covida-19 na doznake, za Reuters, prenosi Al Jazeera.

Ipak, ti radnici su obično ranjiviji tijekom kriza.

Zbog naglog povećanja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama i ekonomijama Perzijskog zaljeva i Rusije, uslijed pada cijena nafte, novčani tokovi ove vrste iz najvećih svjetskih izvora su znatno ugušeni.

Ratha dodaje da je pad doznaka u dosadašnejm dijelu ove godine najveći od kako je Svjetska banka počela 1980. godine voditi takvu evidenciju.

Ukupan iznos doznaka u svijetu je prošle godine dostigao 714 milijardi dolara, a ove godine će, prema procjeni Svjetske banke, pasti na 572 milijarde dolara.

Međutim, Europa i središnja Azija, kao blok, zabilježit će u postotku najveći pad ovih priliva, za 28 posto, zbog zajedničkog djelovanja pandemije i pada cijene nafte, procijenila je Svjetska banka.