Podijeli članak

Na Filozofskom fakultetu u Mostaru danas je održana znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem 'Sport i komunikacija'. Konferencija je okupila brojne stručnjake iz PR-a, svijeta sporta i medija. 

Rektor mostarskog Sveučilišta Zoran Tomić istaknuo je kako se ovim znanstvenim skupom želi motivirati studente da razmišljaju o sportu kao jednoj vrlo važnoj društvenoj disciplini.

"Nema kvalitetnog sporta bez kvalitetne komunikacije, i to je ta sinergija koju naglašavam. Mi želimo biti središte okupljanja komunikacijskih stručnjaka, bili oni na području PR-a, marketinga, sporta i itd. Imamo te kapacitete, to ćemo nastaviti raditi i Mostar će biti sjecište pameti i iskustva u svakom smislu i na svakom području", naglasio je rektor Tomić i dodao: 

"Sportski klubovi u BiH i Hrvatskoj nisu svjesni važnosti komunikacije u sportu. Dinamo i Hrvatski nogometni savez su dobri primjeri i zato smo ih pozvali danas ovdje. Menažderi u klubovima moraju shvatiti, PR nije trošak nego investicija, to je nešto što se dugoročno strahovito puno vraća.

Konferencija je održana kroz dva panela. U prvom panelu sudjelovali su glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak, mr. sc. Davor Pavić, glasnogovornik HŠK Zrinjski Mostar Mario Pandža, doktor sportske medicine Tomislav Madžar, Luka Mihačić, voditelj Studija kineziologije FPMOZ-a Marin Ćorluka te proslavljeni sportaš i prorektor Sveučilišta u Mostaru Zdenko Klepić.

"Mislim da smo kroz Svjetsko prvenstvo u Rusiji mogli vidjeti koliko je za Hrvatsku reprezentaciju bilo važno imati jednu dobru atmosferu između igrača i medija, a onda putem medija i s navijačima. Stvorilo se jedno fantastično zajedništvo koje je pomoglo u kreiranju izvrsne atmosfere u momčadi, oko momčadi, i to se manifestiralo i na terenu. To je super primjer koliko komunikacija može biti važna. Da ne govorimo o klubovima, sponzorima, komunikaciji preko digitalnih medija. Kada spominjemo komunikaciju i sport, govorimo o toliko različitih tema da je teško u kratko vrijeme objasniti važnost svakog tog segmenta posebno, istaknuo je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak. 

Sudionici drugog panela su bili bard hrvatskog sportskog novinarstva Zdravko Reić, glasnogovornik NK Dinamo Alen Lesički, suradnik Four Four Two i Večernjeg lista BiH Ivan Tomić, urednik sportske rubrike Večernjeg lista BiH Matej Damjanović te nogometna legenda Mario Stanić.

"U Dinamu nikada nema stajanja, kada završi jedna utakmica počinju pripreme za drugu. Kada voliš svoj posao, i Dinamovac si, onda ti je gušt naporno raditi za Dinamo. Trudimo se pratiti svjetske trendove, ali to je skoro nemoguće. Reći ću Vam jedan primjer kada je Fenerbahče gostovao u Maksimiru pitao sam njihovog glasnogovornika koliko ima osoba zaposlenih u PR-u, on je rekao 120, a Dinamo ima četiri osobe. 

Jako volim dolaziti u Hercegovinu, ovdje sam bio prije 5-6 godina kao novinar Jutarnjeg lista na pripremama i napisao sam da se Dinamo nigdje ne voli kao u Hercegovini, i ovih dana se to potvrdilo. Imate jednu posebnu odanost i ljubav prema Dinamu i hvala Vam na tome", riječi su glasnogovornika Dinama Alena Lesičkog.  

Iako je kao što sam priznaje s novinarima u profesionalnoj karijeri bio na distanci, Mario Stanić danas se može pohvaliti zanimljivim sportskim kolumnama i osvrtima koje se naišle na plodno tlo kod velikog broja čitatelja. 

"Na poziv rektora Zorana Tomića odazvao sam se na konferenciju da razmijemo neka iskustva po pitanju sporta i novinarstva. Mislim da svaka zemlja ima specifičan pristup, ja to ne bih nazvao podjelom na svjetske i naše medije, jer mediji su mediji. Isto, kao što je u konačnici nogomet - nogomet, ovisno o kvaliteti nekog nogometaša tako se interes svjetskih medija pojavljuje. To je neka vrsta individualnog stava, svatko od nas ima neki drugačiji odnos prema medijima. Ja osobno dok sam bio aktivan nogomet pokušavao sam biti u distanci, jer sam smatrao da preveliki ulazak u medije možda unosi neravnotežu u onome što primarno radiš", komentirao je Stanić. 

Organizator današnje konferencije koja je privukla veliki broj studenata bilo je Sveučilište u Mostaru, ustrojbene jedinice Filozofskog fakulteta (Studij odnosa s javnošću, Studij novinarstva) i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (Studij kineziologije) te Društvo hrvatskih novinara u BiH.