Podijeli članak

Između 2011. i 2012. Clifton Collins kupio je 6.000 Bitcoina koristeći novac koji je zaradio od uzgoja i prodaje marihuana, prenosi "The Irish Times".

U to vrijeme, cijena kriptovalute varirala je između 4 i 6 dolara. Danas ona vrijedi 9, 700 dolara. Ipak, Kolins, koji ima 49 godina, neće moći uživati u blagodatima svog bogatstva jer je vlasnik stana u kome je živio slučajno bacio papirić na kome su bili kodovi.

Collins je uhićen 2017. godine zbog uzgoja i prodaje marihuana i nakon suđenja dobio je pet godina zatvora. Kako je živio kao podstanar, vlasnik je tijekom čišćenja njegove sobe poslao na lokalnu deponiju mnoge njegove stvari. Jedna od njih bila je i futrola štapa za pecanje, u kojoj je bio komadić papira na kome su bili ispisani Bitcoin kodovi u vrijednosti od 53,6 milijuna eura (58 milijuna dolara).

Kripto valute se kupuju preko takozvanih kripto novčanika. Jednom, kada kupite Bitcoin, kripto novčanik vam dodjeljuje kod nužan za pristup. Svako tko dobije taj kod može pristupiti i potencijalno ukrasti kriptovalutu, pa se kupci obično ohrabruju da sakriju svoje kodove negdje na sigurno, navodi "Cnet".

Collins je tijekom 2017. godine razdvojio svojih 6.000 Bitcoina na 12 računa, kako bi se zaštitio od gubitka svog kripto bogatsva, prenosi "Times". Otiskao je kodove na komadu papira, a isti je ubacio u spomenutu futrolu štapa za ribolov.

Kako se pokazalo na kraju, Collins ne bi ni mogao da unovči Bitcoine, čak i da papir sa kodovima nije izgubljen na smetlištu. Irski biro za kriminalnu imovinu zaplijenio je kriptovalutu jer je financirana nezakonitim aktvnostima, navodi "The Irish Times", prenosi "Telegraf.rs".