Podijeli članak

Europska unija (EU) ne bi trebala odustati od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla oslabiti umjerene i reformske struje u regionu, ocijenio je danas britanski list Financial Times.

EU bi mogla učiniti  jednu historijsku grešku na Balkanu, jer lideri Unije na summitu u lipnju trebaju odlučiti o pristupnim pregovorima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Odluka treba biti jednoglasna, ali neke zemlje poput Francuske i Nizozemske oklijevaju s narednom fazom proširenja Unije, naveo je FT.

Francuzi žele da se EU fokusira na svoje reforme, jačanje zone eura i izbjegavanje mjera koje bi mogle jačati nacionalističke i populističke struje. Međutim, to bi se moglo okrenuti protiv Unije koja smatra da Balkan drži pod kontrolom, smatra FT.

Britanski list navodi primjer rješavanja spora između Sjeverne Makedonije i Grčke, čime je Skoplje pokazalo da odustaje od ultranacionalizma prethodnika. Narod Sjeverne Makedonije možda će se zapitati hoće li EU ikada otvoriti svoja vrata ako hrabra diplomacija i vješto upravljanje nacionalnim dimenzijama konflikta oko imena ne budu nagrađeni pristupnim pregovorima, naveo je list.

Takvo kašnjenje bi odložilo reforme u Sjevernoj Makedoniji, potkopalo borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a to bi moglo oživjeti i makedonski šovinizam, ocjenjuje list, prenosi N1.

"Ako vrata EU ostanu zatvorena, umjerene struje mogu biti diskreditirane. Međutim, postoji i opasnost da vrata budu otvorena Sjevernoj Makedoniji, a Albanija bude ostavljena da još čeka. Takva inicijativa bi bacila ulje na vatru panalbanskog nacionalizma", navodi FT i dodaje da bi postojao rizik od eksplicitnijeg oživljavanja ideje "Velike Albanije".

Britanski list u daljoj analizi smatra da bi takav scenario dodatno podrilo napore o rješavanju pitanja između Beograda i Prištine i pojačalo tenzije između Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH.

"Ako se pojača regionalna nestabilnost zbog stidljivosti EU, tada će se stvoriti pogodno tlo za strano miješanje", dodaje list navodeći utjecaje Rusije, Turske i Kine.

Oni koji kritiziraju proširenje EU u pravu su kad kažu da je u balkanskim zemljama kvaliteta demokracije i pravne države niži u odnosu na norme EU. Ali će povjerenje regiona u EU i entuzijazam njenog naroda za teške reforme neophodne za članstvo, biti umanjeni ako EU na samitu u lipnju ne uputi pozitivan signal, dodao je britanski list.