Podijeli članak

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa (Covid-19) danas (20. svibnja je održana 9. hitna izvanredna elektronska sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FSCZ) na kojoj su stavljene izvan snage dosadašnje zapovijedi kojima je bilo regulirano stavljanje pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana za sva lica koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu na jednom od graničnih prijelaza na području FBiH, priopćeno je danas nakon sjednice.

Federalni sanitarni inspektor, do ukidanja ovih mjera, bio je obvezan da svim licima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu izrekne rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana. Od mjera zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja bili su izuzeti vozači u međunarodnom transportu, strojevođe, piloti i kabinsko osoblje, osobe u pograničnom kretanju, prekogranični radnici i teško oboljele osobe (i njihova pratnja) koje su išle na liječenje ili se vraćale sa liječenja, prenosi N1. 

Ove mjere izricale su se i za lica koja su na graničnom prijelazu pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu lišena slobode po potjernici nadležnog suda i koja su se po rješenju federalnog sanitarnog stavljala pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja pritvora ili kazne zatvora.

Jednom od ovih zapovijedi, koja je stavljena izvan snage, obavezivali su se i putnici, odnosno roditelji i staratelji djece i maloljetnih lica, bez obzira da li se radi o stranom državljaninu ili državljaninu BiH, da se prilikom ulaska u BiH preko graničnih prijelaza na području FBiH prijave za inspekcijski nadzor od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove. Tada je federalni sanitarni inspektor svim putnicima koji ulaze u BiH na ovim graničnim prijelazima izricao Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Sve donesene zapovijedi stupaju na snagu danom donošenja.