Podijeli članak

U sklopu Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru je danas otvoren prvi restoran od nazivom  'Lonato'u kojem su zaposlenici i zaposlenice osobe s invaliditetom.

Restoran je otvoren u želji i nastojanju da se mladi s posebnim potrebama prihvate baš onakvim kakvi jesu te da budu uključeni u svaki segment života, da svojim radom osiguraju sebi bolje uvjete za budućnost, naglašeno je prilikom svečanosti u Mostaru.

Direktorica Centra Los Rosales Mirna Mezit ističe se na implantaciji projekta za pružanje kvalitetnijeg života za osobe s invaliditetom i ostvarivanje njihovih osnovnih prava, među kojima je svakako i  zapošljavanje vrijedno radilo tri godine.

"Prije tri godine volonteri iz nizozemske humanitarne organizacije "Just Sophie" došli su u Centra Los Rosales i tada je  krenula cijela priča.Tada je Centar Los Rosales dobio kuhinju i kantinu koja je bila prilagođena za naše korisnike, a ujedno je bila peta radno-rehabilitacijska radionica za korisnike Centra Los Rosales. Kada smo ostvarili taj cilj, nismo stajali nego smo išli dalje i došli  na ideju da pružimo mogućnost osobama s invaliditetom da se i oni okušaju i da ostvare pravo na rad.Tako da smo zajedno u partnerstvu sa "Just Sophie" organizacijom iz Nizozemske zajedno sa socijalnim poduzećem Radin koje funkcionira ovdje u prostorijama Los Rosales oko godinu i pol dana i zapošljava 13 osoba s invaliditetom , odlučili da će jedna od djelatnosti biti i restoran Lonato", pojasnila je Mezit.

U restoranu lunchroom 'Lonato' kako ističe radit će 6 osoba s invaliditetom uz dva konobara i jednog kuhara koji su osobe bez invaliditeta. 

"Ovo prvi restoran koji zapošljava osobe s invaliditetom u Mostaru i HNŽ-u ali i šire i vjerujem da ćemo biti primjer mnogima. To je zaista  jedan hvale vrijedan projekt kojim pokazujemo da svi zajedno možemo graditi društvo jednakih mogućnosti i svakome pružati šansu za kvalitetniji život", kaže Mezit.

Za širenje projekata za kvalitetniji život osoba s posebnim potrebama interes je pokazala i donatorica Sophie Hooymans, koja se s Centrom Los Rosales susrela prije 4 godine. 

"Prije 4 godine sam upoznala Mirnu i s njom sam dogovorila jednu suradnju. Nije vjerovala da ću se ponovno vratiti ali sam došla kako bi surađivala s njom uz organizaciju "Just Sophie" koju sam te godine i osnovala . Mirna je imala prijedlog da napravimo za djecu mjesto gdje mogu objedovati, međutim projekt se proširio na nešto veće. Iz toga je izašao projekt Lonato- što znači snaga čovjeka", kazala je Hooymans.

Po njezinim riječima utrošeno  je mnogo novca, ali kako ističe daleko je vrjednija realizacija projekta koji je razveselio mnoge ali i mnogima dao nadu za ostvarivanje njihovih prava.

Iako je ovo njezin prvi n projekt u Mostaru kaže na tome neće stati, jer  kako ističe dolazi mnogo volontera koji žele boraviti i pomagati na području Mostara.

Doprinos ovom projektu dalo je i veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Nizozemske. 

Članice Diplomatskog zimskog bazara koji već neko vrijeme podržava rad centra "Los Rosales", odlučile su korisnicima centra i njihovim sugrađanima prirediti interesantnu večer pa će tako u 19 sati povodom otvaranja restorana bend Britanskog veleposlanstva "Diplomatski instrument" održati svoj prvi koncert u Mostaru, a kolege iz Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske pobrinut će se za pravi nizozemski desert – palačinke, najavili su organizatori. Sav novac prikupljen od prodaje karata i nizozemskih palačinaka bit će doniran Centru.

Podsjetimo, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama 'Los Rosales' Mostar osnovan je sada već davne 1997. godine, kao jedinstven i specifičan pravni subjekt u kojem se kroz nekoliko segmenata rada (vrtić, osnovnu školu, radionice za drvo, keramiku, tekstil, uzgoj cvijeća, radionicu kuhanja i rezidentni smještaj) obrazuju, odgajaju, socijaliziraju, radno osposobljavaju i rehabilitiraju djeca i omladina s lakšim, umjerenim i kombiniranim poteškoćama u psihofizičkom razvoju uzrasta od 2 do 45 godina starosti.

Autor: D.G./Pogled.ba