Podijeli članak

Povodom Svjetskog dana AIDS-a organiziran je mini-simpozij u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Jurica Arapović, dr. med. prisutnima je održao predavanje na temu „ Biologija i klinička slika HIV- infekcije“, dok je mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med. predstavio „Epidemiološki aspekt i liječenje HIV-infekcije“.

Doktor Arapović je objasnio u kakvim se slučajevima pojavljuje HIV te njegov nastanak u svijetu.

U pravilu se u svijetu pojavljuju dva serotipa, jedan je serotip HIV 1 koji je najrasprostranjeniji u svijetu i drugi je manje rasprostranjen, a zove se HIV 2. Ova dva serotipa vuku podrijetlo od majmun koji su jako srodni ljudskim retrovirusima“, objasnio je Arapović te dodao da prvi oboljeli od AIDS-a su zaraženi početkom 20. stoljeća a prvi slučaj se smatra 1929. godine.

Rizične skupine koje su najizloženije HIV-u se nazivaju i 4H (Four H), a to su Haićani, Heroin i v. ovisnici, hemofličari i homoseksualci.

Predavanje je bodovano od strane Liječničke komore HNŽ. Tijekom predavanja su bili dostupni kvalitetni informativni i promotivni materijali o prevenciji HIV-infekcije i spolno prenosivih bolesti.

Branka Dijaković/Pogled.ba