Podijeli članak

U utorak 13. ožujka u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače otvorena je izložba 'Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata'.

Predsjednik udruge Werk Manuel Martinović sinoć je održao predavanje na temu Prvi svjetski rat u Hercegovini.

"Prvi svjetski rat u Hercegovini je slabije istražena tema. Uglavnom se govorilo općenito o Prvom svjetskom ratu, istočnoj i zapadnoj fronti, europskoj bojišnici, pa i ostatku svijeta, dok je u Bosni i Hercegovini bilo govora o borbama na Drini, geografsko područje Bosne. Ovdje je veoma malo obrađeno i malo poznato o borbama u istočnoj Hercegovini, prije svega Bileća, Kalinovik i Avtovac, gdje su se vodile borbe između austrougarske vojske i vojske Crne Gore", kazao je Martinović za pogled.ba i dodao:

"U Mostaru nije bilo sukoba, izvršene su pripreme, međutim nije došlo do sukoba, nije bilo razaranja, ali opisat ćemo ukratko ratne prilike u to vrijeme koje su posebno zanimljive s aspekta fortifikacija (utvrda) jer je konstatno pojačavan taj obrambeni prsten oko Mostar do samog kraja rata. U ratu je sudjelovalo dosta ljudi s ovih prostora i ovdje je bilo sjedište Četvrte bh. regimente. Inače, Regimente su bile poznate kao elitne postrojbe u sklopu austrougarske vojske, neke od njih su spadale među najodlikovanije postrojbe unutar vojske". 

Martinović je istaknuo kako je jedan od ciljeva predavanja potaknuti mlade da se uključe u istraživački rad. On uskoro planira objaviti monografiju o austrougarskim fortifikacijama (utvrdama) u Bosni i Hercegovini.

Izložba 'Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata' otvorena je do 25. ožujka.