Podijeli članak

Nakon tri godine čuvanja u dvorištu preko 30 tisuća plastičnih boca koje su mostarski ekolozi izvadili iz Neretve, jutros su konačno odvezene u Sarajevo na reciklažu.
 
Predsjednik ekološke Udruge "Majski cvijet“ Oliver Arapović koji je u mostarskom naselju Buna-Zaton u svome dvorištu čuvao više od 30.000 plastičnih boca i čepova koji se nisu mogli reciklirati, kaže da je tražio pomoć gradskih i županijskih vlasti godinama uzalud.

„Ništa se ne bih dogodilo da nije bilo medija koji su ovaj problem iznijeli u javnost, što je vrlo brzo odjeknulo među svjetskim ekolozima koji su nam odlučili pomoći u rješavanju problema“, kaže Arapović.

Nakon što je priča o ovome problemu izašla u javnost, kako kaže  javili su se predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode predstavnici WWF (World Wildlife Fund) i udruge Dinarika i pomogli u rješavanju problema.

„Osigurali su sredstva za transport. Riješena je sva potreban papirologija, za reciklažu boca, koje su jutros odvezene za Sarajevo. To je za nas veliko olakšanje, jer sad znamo da se plastika neće vratiti u korito Neretve što bi bilo katastrofalno“, kaže Arapović.

Zahvalivši se medijima koji su problem ekologa iz Mostar iznijeli javnosti i svima koji su pomogli u rješavanju problema Arapović je uputio apel gradskim vlastima da u budućnosti pokažu više razumijevanja za ekologiju i zaštitu prirodne sredine, na dobrobit svih.

„Plastična ambalaža je artikal takav da mu treba 150 do 200 godina da se raspadne, ne znamo kakve nus pojave ostavlja iza sebe. Predstavlja strašno onečišćenje i ružnu sliku u prirodi, a posebice ako se nađe u doticaju s biljnim i životinjskim svijetom i u koritima rijeke Neretve izaziva vrlo jednu ružnu sliku“, zaključio je Arapović.
 
Autor: D.G./Pogled.ba