Podijeli članak

Izložba skulptura mostarskog kipara Borisa Orenčuka pod nazivom "Materija, oblik, vertikala" večeras je otvorena u galeriji Rondo u Mostaru.

Četvrta samostalna izložba magistra kiparstva Borisa Orenčuka, pod nazivom “Materija-oblik-vertikala” je u mostarskoj galeriji Rondo okupila ljubitelje likovne umjetnosti i potvrdila koncept njegovog prepoznatljivoga stvaralaštva.

Povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović,koja je napisala predgovor izložbi istaknuvši prepoznatljivi rad umjetnika je naglasila kako je razvidno da su skulpture selektirane u četiri zaokružene cjeline, a njihovo grupiranje uvjetovano je materijalima od kojih su nastale. 

"U prvoj skupini su skulpture izrađene od drvene kore, u drugoj od parketa, a u trećoj su one koje su nastale kombiniranjem željeza i zemlje. Četvrtoj skupini pripadaju skulpture od istrošenoga brusnoga papira za beton”, istaknula je Ucović.

Boris Orenčuk rođen je u Mostaru 13. srpnja 1989. godine. Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića na Odsjeku za kiparstvo završio je u Mostaru. Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru završio je Odsjek likovnih umjetnosti – smjer kiparstvo. 

Magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, također na Odsjeku za kiparstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH / ULUBIH, Udruženja likovnih umjetnika “Format”/ ULUF i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji / DHLU.

Dobitnik je nagrade Fondacije Slipičević iz domene likovnih umjetnosti u gradu Mostaru 2016. Sudjelovao je na kiparskoj koloniji i međunarodnom simpoziju skulpture Ostrožac, BiH 2014., međunarodnoj kiparskoj koloniji i simpoziju kiparstva Kornica, BiH 2016, te na regionalnom projektu City Lab u Sarajevu i Mostaru, koji je realiziran od strane Bauhaus Universität/MFA programa “Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije” (Weimar).

Radovi mu se nalaze u fundusima Hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru i Fondacije za scenske, likovne i muzičke umjetnosti BiH.

Ovo mu je četvrta samostalna izložba skulptura, a do sada je imao 28 skupnih izlagačkih aktivnosti.