Podijeli članak

Jedan od najboljih košarkaških trenera današnjice, Dimitrios Itoudis, vratio se u zagrebačke fakultetske klupe.

Aktualni trener moskovskog CSKA uvijek rado ističe koliko mu je u životu značilo studiranje na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je završio 1994. godine. Upravo je tu stekao osnove i znanje koje ga je dovelo na vrh košarkaškog svijeta.


Itoudis: U Zagrebu sam naučio što znače rad, red i disciplina

Simpatični Grk ne skriva simpatije prema Zagrebu i Hrvatskoj te to u svakoj mogućoj prilici i ističe. Ponovni dolazak na fakultet, na kojem je sve počelo, u njemu je probudio emocije, prenosi Index.

"Velika mi je čast što sam u Zagrebu i na Kineziološkom fakultetu. Ovdje sam stekao znanja, prijateljstva i iskustva i ponosan sam što sam završio ovako zahtjevan i elitan fakultet. Ovdje sam naučio što znače rad, red i disciplina koji su bili baza za moju daljnju karijeru", rekao je Itoudis pa se prisjetio poziva Igora Jukića. 

"Igor Jukić me je 1989. godine pozvao da zajedno radimo u Mladost, koja je trenirala baš u ovoj dvorani, i tu su potekla sjećanja koja pamtim cijeli život. Upravo u ovoj dvorani na Kineziološkom fakultetu počeo sam raditi kao košarkaški trener. Zajedno s Nikolom Plećašom i brojnim drugim veteranima kao 20-godišnji mladić počeo sam trenirati košarku i već tu je krenula moja košarkaška karijera. Često se prisjetim smiješne priče iz studentskih dana kada Igor nikako nije mogao dokučiti kako zaustaviti moj šut", ispričao je Itoudis.


Milanović: Dimitrios je bio jedan od najboljih studenata

Professor emeritus Dragan Milanović prisjetio se po čemu najviše pamti Itoudisa. 

"Dimitriosa sam upoznao kao studenta koji je pokazivao izuzetnu ambiciju za stjecanjem znanja. Vrlo brzo je naučio i hrvatski jezik te imao potrebu stalnog razmjenjivanja informacija, usavršavanja u općoj kineziologiji, posebno u tehnologiji pripreme sportaša općenito, a potom i košarkaša. Na predmetu Teorija treninga bio je jedan od najboljih studenata", prisjetio se Milanović. 

Jukić: Njegov uspjeh je bio predvidljiv

Jedan od njegovih fakultetskih kolega je i prof. dr. sc. Igor Jukić, koji danas predaje na fakultetu. Ovo dvoje vrhunskih stručnjaka i danas su vrlo dobri prijatelji i suradnici te se često susreću. Profesor Jukić prisjetio se tih dana zajedničkog studiranja u Zagrebu. 

"Uspjeh Dimitriosa Itoudisa bio je u velikoj mjeri predvidljiv, barem za nas koji smo ga znali u to vrijeme studiranja. Njegova posvećenost, ozbiljnost, disciplina i pristup te otvorenost i inovativnost bili su prepoznatljivi od početka. Naravno, njemu to nije nikako smetalo da živi kao student jednako tako otvoreno i inovativno, da upozna Zagreb i sve što je tada Zagreb nudio te da to podijeli sa svojim prijateljima. Osim svojih sunarodnjaka Grka, prijateljevao je i s puno hrvatskih studenata", otkrio je Jukić pa se prisjetio jedne anegdote. 


"Priča kako je sve zapravo krenulo vezana je za sasvim slučajan boravak na stepenicama ispred fakulteta. U tom trenutku ja sam već radio s juniorima i kadetima košarkaškog kluba Mladost i nakon jednog od haklova, a bio je jako dobar košarkaš, to ljudi obično ne znaju, upitao sam želi li netko od prisutnih raditi sa mnom, on je odmah odgovorio JA. Već smo navečer držali trening. Taj brzi ulazak je mogao pokazati do kuda će on doći. No ono što je jako važno za njega, onakav kakav je bio tada kao student, s jedne strane ambiciozan, a s druge strane ponizan prema životu, zadržao je do danas. Očito je to jedan od razloga njegovog uspjeha uz košarkaški i trenerski talent koji ima", zaključio je Jukić. 

Dimitrios je proglašen za najboljeg trenera Eurolige u sezoni 2018./2019. Prema izboru kolega trenera drugi je put osvojio nagradu "Aleksandar Gomeljski", koja je karakteristična po tome što je biraju treneri klubova koji igraju Euroligu.

Pridružio se tako velikanima poput Obradovića, Lase i Messine, koji su dva ili više puta dobili spomenutu nagradu, prenosi Index. Uz studiranje na KIF-u radio je kao trener u gore spomenutom KK Mladost i nakon toga u KK Zagreb. Od 2014. godine vodi moskovski CSKA, s kojim je sudjelovao i na najjačem europskom pripremnom turniru Zadar Basketball Tournament u Zadru, a koji se upravo održava.