Podijeli članak

Izvor vode oduvijek je bio mjesto susreta, druženja. Jedan takav izvor ponovno je privukao mještane Dobroše,  a vrijeme korona virusa je pokazalo da je bilo i dobrih stvari u pandemijskom vremenu. Izvor je ponovno pokazao život i okupio ljude koji su potekli upravo iz ovog dobroškog kraja.

Tako je još jedna lijepa akcija na području Rame privedena kraju nakon nepunih mjesec dana rada, piše rama-prozor.info.

Završeno je uređenje odmarališta u Dobroši uz izvor vode Zelenjak koji sad djeluje kao prava oaza za dušu i tijelo.

Uz mjere opreza i distanciranja grupa Dobrošana, s ciljem očuvanja izvora i zajedništva, krenula je s uređivanjem izvora i to isključivo osobnim sredstvima.

Uređivanje je zahtijevalo sakupljanje smeća, sječu korova, čišćenje izvora, čišćenje lokve, izgradnju ograde, nadstrešnice, stola i klupa kako bi se nesmetano moglo uživati u nesvakidašnjoj ljepoti „Zelenjaka“.

Ovaj izvor je bio glavni izvor prije dolaska vode u selo. Na njemu se prale aljine u čabru o čemu svjedoče stariji mještani, kao  i ostatci luga koji je služio kao sredstvo za pranje.

Jačina izvora je uvijek ista i ovaj izvor  nikada nije presušio.

O kvaliteti vode svjedoči i legenda koja kaže  da je i kraljica Katarina za vrijeme boravka u Prozoru, kad se razboljela, zatražila  vodu iz vrela Zelenjak, piše rama-prozor.info.

Svega pedesetak metara ispod izvora nekada je prolazio put kojim su hodili brojni putnici, vojske, razni trgovci. Upravo uz taj put nalazi se jedan grob, a prema predaji riječ je o biskupovom grobu ili nekom vjerskom velikodostojniku.

Još jedna legenda kazuje da je tim putem prolazio i Stojan Janković koji je u blizini izvora oborio turski čardak, te se mjesto i sada zove Čardak.

Upravo na „Zelenjaku“ osvježenje su tražili svi ti putnici. Kada bi ovaj izvor mogao govoriti, sigurno bi nam ispričao što je sve gledao i što se sve zbivalo u njegovoj blizini.

Dobrošani su nam pokazali kako se trebamo odnositi prema prirodi i sredini u kojoj živimo.

Vrijeme korona virusa je pokazalo i to da nekada ne možemo do svog izvora iz kojeg smo potekli. Neka ovaj primjer čuvanja od zaborava i uređivanja izvora bude poticaj svima da ne zaboravimo odakle smo potekli.  Grupi entuzijasta čestitamo na radu i ideji!