Podijeli članak

Peta po redu međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – kulture – jezici čija je ovogodišnja tema „QUO VADIS HOMO multidisciplinarni pristupi suvremenom čovjeku“ održava se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje se okupilo preko 20 predavača iz raznih aspekata znanstvenog djelovanja. 

Prof. dr. sc. Ivica Musić, dekan Filozofskog fakulteta je istaknuo kako na FFMO djeluje velik broj znanstvenika, posebice mlađih koji imaju potencijala za istraživanje i publiciranje svojih znanstvenih radova, ne samo na regionalnoj nego i na međunarodnoj razini te objasnio kako se konačno zbog toga profilirala konferencija koja petu godinu zaredom održava kontinuitet i daje dobre rezultate.

Ona je međunarodnog karaktera, a njezini su plodovi objavljeni prilozi u godišnjaku koji prolazi suvremeni recenzentski postupak što je omogućilo da taj godišnjak uđe u određene baze podataka“, rekao je dekan Musić te dodao kako materijala za napredovanje svakako ima. 

Doc. dr. sc. Mate Buntić, prodekan za znanost Filozofskog fakulteta je objasnio kako je sama tema konferencije izazovna u vremenu tehničkog , znanstvenog i tehnološkog napretka. 

Na neki način postoji opasnost, ali u jednu ruku i realnost, da se čovjek otuđi od samoga sebe i drugih ljudi“, rekao je prodekan Buntić. „Imamo prijavljenih preko 14 tema iz raznih aspekata, preko kojih će se promisliti suvremeni čovjek i kamo ide upravo taj čovjek“. 

Uvodno predavanje je održao doc. dr. sc. Ivica Šola o temi „Levinasova filozofska paradigma ili može li milosrdni Samaritanac nadvladati naslijeđe Apolona, Prometeja i Narcisa“.

Iz rukava samo izvukao francuskog filozofa Emmanula Levinasa, židovskog podrijetla koji u upravo u svom filozofskom opustu ustao protiv dva temelja zapadne kulture, a to je autonomija subjekta i sloboda utemeljena ne na razumu. Levinasova teza je da je heteronomija ispred autonomije jer polazeći od ideje stvorenosti čovjeku prethodi drugi“, rekao je Šola. 

Konferenciju organiziraju Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Institut za društvene znanosti Ivo Pilar, Područni centar Osijek.

Branka Dijaković