Podijeli članak

Jučerašnji dan u Stocu je protekao u znaku manifestacije Slovo Gorčin i niza zanimljivih i interesantnih sadržaja.

Prvo je u 18:30 u prepunom dvorištu Šarića kuće održana promocije knjige Selme Raljević Faulkner i  Selimović su bili ovdje – modernizam, otuđenje i dezintegracija.

Promotori su bili uvaženi univerzitetski profesori: Zvonimir Radeljković, Elbisa Ustamujić, Sanja Šoštarić te Dijana Hadžizukić. Izdavač ove vrijedne knjige je bilo upravo Slovo Gorčina u suradnji s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Svi promotori su naglasili vrijednost ove studije koja komparira američkog pisca, W. Faulknera i bosanskohercegovačkog pisca, Mešu Selimovića. Naglašeno je da će u budućnosti u ovakvoj vrsti komparativnih istraživanja ova knjiga biti nezaobilazna literatura.

Nakon promocije je otvorena izložba ovogodišnjeg gosta slikara – Džeke Hodžića. Izložba je spoj književnosti i likovne umjetnosti gdje slikar uz originalan rukopis pjesme paralelno gradi svoju umjetničku viziju i tako književno i likovno stvaraju jedinstven umjetnički izražaj.  Izložbu pod naslovom Slikana Antologija 40+ je svečano otvorio Faruk Dizdarević, historičar kulture i književnik, i pri tome naglasio da ovakvu izložbu i ovakav rad nije napravio nitko osim Džeke Hodžića. 

Večer je završena koncertom Divanhane na Staroj tepi.