Podijeli članak

U kino dvorani Hrvatskog doma u Kiseljaku, sinoć 30. kolovoza 2016. godine, upriličeno je predstavljanje kandidata Hrvatske demokratske zajednice za XI. Izbornu jedinicu na predstojećim izborima za Sabor Republike Hrvatske koji će se u BiH održati 10. i 11. rujna ove godine. Od 14 kandidata s liste koji se bore za glasove Hrvata izvan RH koji im mogu osigurati tri zastupnička mandata u Saboru RH, Kiseljačanima se predstavilo njih osam na čelu s nositeljem liste dr. Božom Ljubićem, aktualnim zastupnikom u Saboru RH. Osim dr. Ljubića, o svojoj viziji i planu djelovanja u Saboru RH na skupu su govorili i Željko Raguž, Davor Čordaš, Ankica Gudeljević, Dragan Konta, Miro Grabovac Titan kao i Ivana Barić i dr. Ivanka Mađar Šimić, kandidatkinje na listi s područja Središnje Bosne.

Skup u Kiseljaku počeo je intoniranjem himne hrvatskog naroda „Lijepa naša“ i minutom šutnje kojom je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima, nakon čega je kandidatima s liste HDZ-a dobrodošlicu poželio Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. On je izrazio uvjerenje kako će upravo kandidati HDZ-a uspjeti osvojiti sva tri mandata u Saboru te im poručio kako nakon toga „svi zajedno idemo raditi u interesu svih Hrvata“. Osim Mladena Mišurića Ramljaka, domaćini predstavljanja kandidata s liste HDZ-a za XI. izbornu jedinicu bili su i Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao i Josipo Kvasina, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Kiseljak i predsjedatelj Sabora Županije Središnje Bosne.

Na predstavljanju u Kiseljaku, kandidati s liste HDZ-a govorili su o aktualnim problemima koji tište Hrvate u BiH, od po pripadnike ovog naroda nepravednog ustroja BiH, odlaska mladih, pozicije hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. HDZ u Hrvatskoj i BiH ocijenjena je jedinom snagom koja se može izboriti za istinisku jednopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda u BiH, uz ostalo i kroz institucije sustava Republike Hrvatske. „Nastavimo započete procese otvaranja hrvatskog pitanja u BiH kroz institucije sustava kao što su Sabor Republkike Hrvatske, mijenjajmo ekonomsku politiku prema Hrvatima u BiH“, poručio je okupljenima dr. Božo Ljubić, nositelj liste i aktualni zastupnik u Saboru RH kao i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH. Ljubić je svoje obraćanje završio pozivom Hrvatima u Kiseljaku da 10. i 11. rujna izađu na izbore za Sabor RH i svoj glas daju jedinoj istinskoj listi Hrvata koji živeći izvan RH osjećaju bilo i potrebe hrvatskog naroda u BiH.

Kandidati su se u Kreševu susreli s načelnikom  Radojem Vidovićem i njegovim suradnicima, posjetili franjevački samostan i muzej, gdje ih je s bogatom povješću tog kraja upoznao gvardijan fra Darko Drlje, a obišli su i sportsku dvoranu, čiju je izgradnju financijski pomogla Vlada Republike Hrvatske.