Podijeli članak

Tagovi

 

 

Najšarmantniji vinski događaj, četvrti po redu Dalmacija Wine Expo, otvorio je svoja vrata, brojnim izlagačima, gostima, novinarima i drugim posjetiteljima koji su došli protekloga - prvoga svibanjskog vikenda, uživati u vinskoj čaroliji i mnoštvu događaja koje je ponudio ovaj festival.

Dalmacija Wine Expo u velikom je šatoru na glavnoj gradskoj plaži otvorio gradonačelnik Makarske Milan Ožić Bebek, a pokrovitelj je ovogodišnjih vinskih susreta u ovom živopisnom jadranskom gradiću predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

 

-    Kako je jedan od važnijih ciljeva  festivala pružiti pregled vinske proizvodnje cijele Dalmacije, ove smo se godine posebno potrudili taj cilj ispuniti što sveobuhvatnije. Pribavili smo vina i privukli izlagače iz svih vinogorja ove antičke vinske regije. No, kako bismo posjetiteljima omogućili uvid u nacionalnu vinsku scenu, pobrinuli smo se da nam se ove godine predstave izlagači iz drugih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine, pa ćete,  uz najbolja dalmatinska vina, uživati i u ponajboljim malvazijama, graševinama i žilavkama – kažu voditelji organizacijskog tima – Zoran Paunović i Saša Špiranec.

 

Na sajmu, između ostalih, zamjećujemo izložbene štandove Vinograda Nuić i Vinarije Zadro koji Dalmacija Wine Expo ističu kao jedan od najznačajnijih vinskih festivala i prigoda za nove susrete i razmjenu iskustava.
Novinari, pak, iz nekoliko zemalja i desetaka redakcija – novinskih, TV, web-portala, među kojima je bila i vaša reporterka, ocjenjivali su najbolji omjer vina i šest ponuđenih jela  koje je osmislio chef Andrej Barbieri, u programu Perfect Match priređenom u hotelu Osejava.

 

Priređena je i tradicionalna Vinska škola koju vodi certificirani britanski vinski edukator, Mostarac rođenjem  Dennis Dražan Šunjić, koji je održao tečajeve vina za konobare i druge zainteresirane vinoljupce. Tu je i program Zvijezde kuhinje  koji je, ponovno, širom otvorio vrata makarskih restorana i hotela u potrazi za najfinijom hranom i  idealnim vinskim parovima što su ih osmislili i predstavili renomirani chefovi iz cijele Hrvatske. Ovogodišnji Dalmacija Wine Expo donio je i niz radionica, VINOLAB, edukacijskih predavanja, kao i druženje na velikom partyju hotela „Dalmacija“. Za novinare je, pak, priređen pravi vinsko-edukacijsko-povijesni užitak – svi zajedno krenuli su u istraživanje vinskoga zemljovida Hvara, otkrivanje malo poznatih priča povijesti i posjete najpoznatijim hvarskim vinarima.

TEKST I FOTO: Misijana Brkić-Milinković {jcomments on}