Podijeli članak

Ogromne gužve na biračkom mjestu u Mostaru u popodnevnim satima izazivaju kaos. 

Stotine isfrustriranih birača čeka satima kako bi ispunili građansku dužnost. Radi se o izbornom mjestu 17 (slovo 'M') u Osnovnoj školi Petra Bakule u Mostaru.Gotovo 16 posto birača glasovalo je tijekom prijepodneva na hrvatskim predsjedničkim izborima, a izlaznost na birališta veća je nego prije pet godina, objavilo je u nedjelju u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Izlaznost od 15,75% bolja je nego na prošlim predsjedničkim izborima, prije pet godina, kada je do istog vremena, dakle do 11,30 sati, glasovalo 13,19% birača.

- Izlaznost je za 2,5% veća, što znači da je danas do 10,30 sati glasovalo sto tisuća birača više nego 2014. godine, izvijestila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica bira se u inozemstvu, u 47 država, a zbog vremenske razlike već su zatvorena birališta u Australiji, Japanu i Kini, koja su bila otvorena u subotu navečer prema hrvatskom vremenu.

Pravo glasovanja ima 3.855.000 birača. Sljedeće podatke o izlaznosti, DIP će objaviti u 17 sati.

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost dočekat će glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, i to čitko i jasno kako bi listić bio valjan.

Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Darija Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.