Podijeli članak

Građani Mostara okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” održali su mirni prosvjed ispred regionalnog odlagališta otpada na Uborku, kako bi ponovno skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem tog deponija s trenutne lokacije.

Nijaz Hodžić iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče”  je rekao da je razlog okupljanja i to što se ne poštuje dogovor koji je postignut za deblokadu deponije proteklog mjeseca, a ipak se komunalni otpad protekla dva dana odvozio mimo procedure deponiranja na Uborku.

„ Ovo je nelegalna deponija. Nova u koju oni sada istresaju smeće nema nikakve papire. Mogu se oni vaditi da će dobiti okolišnu dozvolu, i apeliramo na ministricu okoliša FBIH da ne izda nikakvu dozvolu, jer džaba im je dozvola mi ćemo blokirati i neće se ovdje istresati otpad“, kazao je Hodžić.

 Ako u najskorije vrijeme ne bude formirana komisija koja će iznaći novu lokaciju kako poručuje nove blokade će biti neminovne, te upozorio ako nadležni ne budu radili svoj posao da Mostaru prijeti ekološka katastrofa.

"Ovo se neće i ne može nastaviti na ovaj način kako su do sada radili. Mi ćemo blokirati opet ako treba sto dana", poručio je Hodžić s prosvjednog skupa.

Član inicijative „Jer nas se tiče“ Omer Hujdur  ističe kako je su se obraćali svim institucijama, od Federalne ministrice, kantonalnih ministarstava do gradonačelnika  Mostar Ljube Bešlića.

„Svi nas osporavaju. Imamo spore reakcije na naše zahtjeve i želimo to ubrzati i pokazati da smo svi tu na okupu i da stojimo iza onoga što  smo tražili u prvom djelu. Tražimo da se ukine deponija dok ne dobije produženje nove dozvole u devetom mjesecu“, kaže Hujdur.

Današnji prosvjed kako ističi organizirali su jer Parlament FBiH na protekloj sjednici nije usvojio zaključak kojim bi se obvezala Vlada FBiH na realizaciju svih zakonom predviđenih aktivnosti za uspostavu novog deponija u Mostaru i plan sanacije za Uborak, starog i novog deponija.

„Za spomenuti zaključak glasao je 41 zastupnik, 40 je bilo suzdržanih i 3 protiv, tako da je zaključak odbijen, tj. nije ušao u parlamentarnu proceduru. Time su HDZ i SDA još jednom pokazali da su njihove koalicijske veze čvrste i da podržavaju jedni druge, a ne rade za narode koje kažu da predstavljaju”, poručili su iz inicijative „Jer nas se tiče“.

Podsjetimo mještani okolnih naselja 10. lipnja blokirali  odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na Uborku, te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Autor: D.G./Pogled.ba