Podijeli članak

Dodjelom diploma svečano je promovirano 118 prvostupnika i 86 magistara struke Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru  je diplomantima objasnio kako je promocija trenutak kada se prisjećaju svoga prvog dana studiranja i svega onog što vrijeme studiranja donosi.

Možete se prisjetiti svih uspona, ali i padova, lijepih ali i teških trenutaka pa sve do danas kada smo se okupili. Nakon svega ovoga, padaju u vodu nastojanja onih koji kažu da je nastupilo postmoderno razdoblje Sveučilišta koje treba biti pretvoreno u još jednu korporaciju u svijetu transnacionalne razmjene kapitala. To bi značilo da su samo oni studiji koji su profitabilni mogu opstati, dok svi druge treba ugasiti“, rekao je rektor Tomić.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić je istaknuo kako se unatoč negativnim iskustvima u Europskoj strategiji za razvoj visokog obrazovanja do 2020. navodi i nužnost interdisciplinarnog, multidisciplinarnog i transdisciplinarnog istraživanja te se naglašava uključenost humanističkih i društvenih znanosti. 

Dodao je kako je Europe još uvijek svjesna sadržajne gustoće društvenih i humanističkih znanosti i da shvaća kako se samo u susretu raznolikosti može začeti punoća nove civilizacije te obnovljenog humanizma koji će preuzeti odgovornost za budućnost.

„Vama mladim prijateljima želim istinski doživljaj svijeta u sebi i oko sebe. Želim vam cjelovitost duha, ljubav prema znanju i kulturi, čestitost mišljenja i jednostavnost života nezagađenog svakovrsnom ideologijom. Razvijajte povjerenje i empatiju i budite usredotočeniji na lica nego na slova, brojke, jednadžbe, paragrafe i grafikone. Imajte i dovoljno mašte i nemojte se lišiti duhovne nostalgije“, zaključio je dekan Musić. 

Branka Dijaković/Pogled.ba