Podijeli članak

Tagovi

U velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru  projekcijom igranog filma “Sam samcat”, Mostarca Bobe Jelčića večeras je svečano otvoreno dvanaesto izdanje Mostar film festivala (MOFF).

Festival je, uz prigodnu svečanost, otvorenim proglasio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazavši kako je ovaj festival iznimno značajan za Mostar ali i regiju, te podsjetio da je otvoren u vremenu kad grad na Neretvi nije imao ni kino.

 „Ovaj filmski festival je jedna od dobrih stvari koja se desila Mostaru zahvaljujući ljudima koji su imali snage da pokrenutu tu priči u Mostaru“, kazao je Bešlić.

Podsjetio je da je Grad Mostar kandidat za Europsku prijestolnicu kulture, koji je prošao prvi krug a tome između ostalih kako ističe doprinio je i Filmski festival.

Ravnatelj Festivala Slaven Knezović se prisjetio samih početaka festivalskih aktivnosti u Mostaru i teškoća s kojima se nosio organizacijski odbor, ali kako naglašava isplatilo se jer je Filmski festival u Mostaru nadmašio ne samo grad na Neretvi nego i BiH pa i regiju.

Na Festivalu kako ističe prikazat će se 26  filmova iz zemalja regije dok će u natjecateljskom programu sudjelovati trinaest filmova od kojih će stručni žiri odabrati najbolje glumce glavnih i sporednih uloga te najbolje debitante.

U natjecateljskom dijelu bit će prikazani filmovi „Sam samcat“ (Hrvatska, Nizozemska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora), „Comic sans“ (Hrvatska), „Za ona dobra stara vremena“ (Hrvatska), „Južni vetar“ (Srbija), „Zaspanka za vojnike“ (Srbija), „Agape“ (Hrvatska), „Meso“ (Bosna i Hercegovina, Srbija), „Osmi povjerenik “(Hrvatska), „Operacija zajebancija“ (Bugarska), „Duran“ (Bosna i Hercegovina), „Tajni sastojak“ (Makedonija), „Družinica“ (Slovenija) i „Mate i Jure“ (Bosna i Hercegovina).

U okviru MOFF-a održat će se konferencija „ Balkan Cinema Meeting“, “Radionica Masterclass“, „Filmski razgovori“ i bogat glazbeni program.

Dvanaesto izdanje MOFF-a uz prigodnu svečanost će biti zatvoreno dodjelom nagrada 3. prosinca u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje se održavaju svi programski sadržaji sedmodnevne filmske manifestacije u Mostaru.

Autor: D.G./Pogled.ba