Podijeli članak

Petnaesta godišnjica obnove Starog mosta obilježava se u znaku dodjela nagrada i priznanja tradicionalnom manifestacijom “Mostar ne zaboravlja prijatelje“.

Svečanost je započela spuštanjem cvijeća u rijeku Neretvu i skokom sa Starog mosta  u organizaciji Centra za mir i multietničku suradnju a potom se nastavlja u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije uz tradicionalnu dodjelu nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. 

Laureat Međunarodne nagrade „Mostar Peace Connection“ mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju, koja se dodjeljuje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura svijeta, ove godine je generalni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres. 

Iz Ujedinjenih naroda u New Yorku Centru za mir je stigla potvrda da generalni tajnik s poštovanjem i zahvalnošću prihvaća ovo priznanje. No, kako nije u mogao doći na svečanost u Mostaru nagradu preuzima rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda Sezin Sinanoglu. 

Nagrada „Mostar Peace Connection“  dodjeljuje se svake godine za civilizacijska postignuća laureatima iz cijelog svijeta, najrazličitijih profila i zanimanja, a koji su u raznim područjima djelovanja i na različite ali u širokoj javnosti prepoznatljive načine, doprinosili miru i multietničkoj suradnji.

Guterres se tako pridružio odabranom društvu laureata nagrade Centar za mir među kojima su: Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alois Mock, Jacques Chirac, Muhamed ElBaradei, Irina Bokova, Luciano Pavarotti, Sulejman Demirel, Stjepan Mesić, Ivica Račan, Keneth Scott, Serge Bramertz, Carmen Agius i brojni drugi laureati iz svijeta.

Posebne Povelje večeras će biti uručene Memorijalnom centru Potočari za kontinuirani doprinos borbi za istinu, insistiranju na otkrivanju sudbine nestalih Srebreničana i kažnjavanju zločina, te, posthumno,  prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću za ogromnu  podršku projektu obnove Starog mosta.

U nastavku večeri bit će uručene i tradicionalne nagrade “Mimar mira“, zaslužnim pojedincima koji su svojim osobnim angažmanom promovirali univerzalne vrijednosti dobra, mira, tolerancije i suživota i dali doprinos u afirmaciji Mostara i Bosne i Hercegovine. 

Jedan od njih je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić  koji ističe da svaki  događaj u Mostaru vezan za mir ima malo jaču boju i miris nego u drugim krajevima. 

"Poruka je univerzalna. Prije svega joj  je naziv 'Mimar' vezana za građenje a ne za rušenje", naglasio je Novalić.
Poručio je kako treba više slijediti put gradnje, a poruke iz Mostar su kako ističe puno djelotvornije nego iz drugih krajeva jer simbolizira multietničnosti i povezivanja. Poručuje da tako treba i ostati , te podsjeća   da je Mostar kandidat za  grad kulture za  Europsku prijestolnicu koji će kako ističe Vlada Federacije BiH svojski podržati.

Priznanje “Mimar mira“ večeras će uz prigodnu svečanost dobiti i Tatjana Ljujić Mijatović, Ivo Komšić, Miro Lazović, Jovan Divjak i Mirko Pejanović kao su ljudi koji su obavljani najodgovornije dužnosti u najteža vremena i bili i ostali svojevrsni simboli Bosne i Hercegovine. 

Nagrade će tijekom večeri dobiti i Ivan Prskalo, Don Ante Ledić, Zlatko Dizdarević, Emir Zlatar, Ajla Delkić, Edita Đapo, zatim ljudima koji su kroz sport promovirali Mostar, njegov duh i zajedništvo - posthumno Nenadu Ćeći Bijediću, te Semiru Tuci, Seadu Kajtazu, Marijanu Kvesiću, Enveru Eni Novakoviću i Lorensu Listi. “Mimari mira“ su i Edin Batlak, Adnin Hasić, Sanel Kajan, Salko Pezo, Ahmed Džubur, Sead Mulahasanović, Nedžad Maksumić, Miralem Kolečić, posthumno Mustafa Selimović, te Tibor Vrančić, Zdenko Bošković, Smail Špago i posthumno Ismail Braco Čampara. 

Autor: D.G./Pogled.ba