Podijeli članak

Tagovi

 

Prvi online pretraživač kredita u BiH, financijski portal Finbiz.ba, služneo je pušten u funkciju. To je prvi portal u BiH koji na jednom mjestu objedinjuje sve podatke o izvorima financiranja za mala i srednja poduzeća (MSP) u BiH, uključujući kredite, leasing te programe za dodjelu grantova.

Izradu portala podržao je USAID-Sida FIRMA projekt, u suradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA),  koja je ujedno i njegov administrator. Portal Finbiz.ba bit će redovno ažuriran i pružat će detaljne informacije o financijskim institucijama u BiH, njihovim postojećim i novim financijskim proizvodima za MSP te uvjetima financiranja za svaki ponuđeni proizvod.

Portal će, također, donositi informacije i o mogućim izmjenama uvjeta kada su izvori financiranja u pitanju. Finbiz.ba sadrži i pretraživač koji omogućava lakši pristup podacima o različitim izvorima financiranja, odnosno omogućava pretraživanje prema ključnim kriterijima, uključujući namjenu, rok i iznos kredita.

Portal sadrži i kreditni kalkulator, kao i niz drugih korisnih sadržaja i funkcija. Informacije koje se mogu naći na Finbiz.ba portalu sakupljene su iz 45 različitih izvora financiranja, uključujući 17 komercijalnih banaka u BiH, jednu razvojnu entitetsku banku, sedam leasing kuća, pet kreditno-garantnih fondova, dvije faktoring kompanije i ostalih fondova za grantove/subvencije, koji djeluju na nivou entiteta, županija i Brčko Distrikta BiH, navodi se u priopćenju SERDA-e.{jcomments on}