Podijeli članak

Kako je nedavno i najavljeno Financijska policija FBiH je po nalogu Vlade Federacije i Tužiteljstva HNŽ-a započelo istragu poslovanja ugašenog mostarskog Aluminija kako bi se točno utvrdilo kako je nastao enormni dug veći od 400 milijuna maraka zbog kojeg je kompanija propala, piše Dnevni list.

Provjerit će se i nabavka struje

Istražitelji Financijske policije jučer su održali radni sastanak s čelnicima Aluminija na kojem utvrđena dinamika i plan rada. Konkretno, Financijska policija će provjeriti sve financijske tokove od 2014. do datuma gašenja tvornice 10. srpnja ove godine. Pod lupom su svi ugovori i računi, a od rezultata istrage ovisit će hoće li Tužiteljstvo HNŽ-a pokrenuti nove ‘slučajeve’ i na sud poslati eventualno odgovorne osobe za sunovrat mostarske kompanije.

Također, provjerit će se i način na koji se nabavljala električna energija s obzirom na to da je Aluminij ostao dužan oko 300 milijuna KM Elektroprivredi HZ HB za nabavku električne energije. Pod lupu dolaze i ugovori oko nabavke sirovina, potom poslovni odnosi s velikim dobavljačima, kao i prodaja proizvoda iz proizvodnog procesa.

Podsjetimo, Financijska policija je još 2014. godine analizirala kompletno poslovanje Aluminija, a na osnovu toga nalaza Tužiteljstvo HNŽ-a je pokrenulo nekoliko predmeta, no do danas javnosti su nepoznati rezultati tih istraga. Ono što je poznato jeste da je u prethodnom spisu Financijske policije ‘tretirano’ 48 osoba, ali nepoznato je što je Tužiteljstvo HNŽ-a uradilo po tom pitanju. Neslužbeno riječ je o bivšim direktorima i članovima brojnih uprava Aluminija.

Tko će investirati za vrijeme istrage?

Ono što sada može predstavljati problem za Aluminij jeste činjenica da nije poznato koliko će Financijskoj policiji trebati vremena da sumira sve što se u kompaniji radilo posljednje 4 i pol godine.

Samim tim upitno je kako će se realizirati plan revitalizacije koji je nedavno sačinio ‘Krizni stožer’, a koji predviđa da se 1. rujna ponovno pokrene pogon Ljevaonice. Poznato je da je za taj proces potrebno osigurati investiciju od dvadesetak milijuna maraka, pa se samo po sebi nameće pitanje tko će se upustiti u takvu investiciju dok traje istraga Financijske policije. Danas je 8. kolovoz, dakle do najavljenog pokretanja Ljevaonice preostala su još 23 dana u kojima Aluminij mora pronaći 20 milijuna maraka, ali i ‘nagovoriti’ radnike da pristanu na puno manje plaće nego što su imali prije propasti. Radnicima u pogonima ponuđene su početne plaće od 800 i 900 maraka, što u sindikatima nisu primili dobro. Paljenjem Ljevaonice na posao bi se vratilo nešto više od 200 ljudi.

Porezna i UNO se prepisuju oko Aluminija

Još jedan problem iskrsnuo je zadnjih dana. Riječ je povratu PDV-a. Aluminij je računao na taj novac kako bi radnicima isplatio plaće, ali Porezna Uprava FBiH zatražila je od Uprave za neizravno oporezivanje da se tim novcem namiri dio dugovanja Aluminija po osnovu javnih prihoda i doprinosa u iznosu od oko 13,5 milijuna maraka.

UNO je obavijestio Poreznu da direktni porezni nisu u nadležnosti Porezne te da neće postupiti po zaprimljenom nalogu. Porezna je potom opet uputila dopis UNO-u da će nepostupanje po ‘nalogu’ dovesti do onemogućavanja naplate javnih prihoda pri čemu se postavlja pitanje krivične odgovornosti za neizvršenje odluka nadležnog poreznog organa.

Ostaje vidjeti kako će se rasplesti ova situacija od koje ovisi hoće li radnicima bili isplaćena još jedna plaća.

Što se tiče informacija o eventualnim investitorima, za sada vlada svojevrsni zavjet šutnje. Tek se kroz pojedine medije plasiraju ‘Kinezi’, ‘Izraelci’, ‘Slovenci’, ‘Arapi’… Trenutačno je točna samo jedna činjenica, a ta je da je Aluminij ugašen i da će se vrlo teško pokrenuti.