Podijeli članak

Peti po redu festival književnosti Poligon ove godine održat će se od 10. do 13. listopada u Mostaru na više lokacija.
 
Kako su najavili organizatori, ovogodišnji festival prikladno je posvećen temi identiteta, koja je upravo u ovom trenutku na razne načine aktualna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog. Imigrantska kriza postavila je vrlo važno pitanje o identitetu suvremene Europe, njegovoj kompleksnosti i problematici. Odgovor na ovu krizu u velikoj mjeri potaknuo je populistički val koji je na površinu izvukao stereotipe i predrasude, ali i pokazao na što smo sve spremni kada treba pomoći ljudima u nevolji. 
 
Književna strana Mostara
 
Budući da Mostar i Mostarci imaju iskustvo izbjeglištva, na poseban način mogu se poistovjetiti s ovom temom te je reinterpretirati u diskursu s gostima ovogodišnjeg festivala koji uz BiH dolaze iz zemalja regije i Britanije, a to su: Josip Mlakić (BiH), Semezdin Mehmedinović (BiH), Senka Marić (BiH), Katja Grcić (Hrvatska), Andrija Škare (Hrvatska), Danilo Lučić (Srbija) i Russ Litten (Velika Britanija).
 
Producent Poligona Darko Dodig kazao je za Pogled.ba da je sami naziv ovog festivala "svojevrsni odgovarajući prostor, opremljen za predstavljanje plodnih i višeznačnih književnika, koji imaju priliku u svojim nastupima predstaviti sebe i svoje djelo, ali isto tako uzeti sudjelovanje u raspravi na zadanu temu" te je pozvao sve one koji mogu ove godine doći na Poligon da sudjeluju u svojevrsnoj šetnji 'književnom stranom Mostara'.

Producent Poligona Darko Dodig

Poligon ove godine govori o 'identitetu među nama'
 
Tema i glavni motiv ovogodišnjeg festivala je identitet, a o njemu je govorio producent festivala Darko Dodig.
 
"Niti jedan mali narod, pa ni Bošnjaci, niti Srbi, a pogotovo danas Hrvati, koji žive i nastanjuju prostor BiH, ne mogu opstati bez svojih nacionalnih i kulturnih institucija. Rukovodeći se time, Poligon je odlučio da progovori o najosjetljivijoj temi - identitetu, točnije - identitetu među nama. Vjerujem kako tema identiteta dominira, na više razina, posebice u javnim razgovorima i raščlanjivanjima onoga, na koji način i kako se koristi s njime i za čiju korist?! Svjedoci smo, svakodnevne zaluđenosti identitetom, koji se povlači po prizemnim kafanskim obračunima... Zar ne?!" mišljenja je Dodig.
 
Festival otvara svoja vrata u četvrtak 10. listopada 
 
Programski sadržaji ovogodišnjeg festivala književnosti Poligon će se odvijati na više lokacija i u raznim prostorima, a otvorenje i početak festivala je u četvrtak 10. listopada od 20 sati u HNK Mostar gdje će se predstaviti Josip Mlakić i Semezdin Mehmedinović.
 
"Svečano otvaranje i prvi literarni dvoboj na Poligonu, dvojice, slobodno bi se moglo reći, trenutno najplodonosnijih pisaca u BiH. Čvrsto držim kako neće samo mostarska publika u velikom broju doći u HNK Mostar. Svi ste pozvani, uz malo upozorenje, kako ima samo 105 sjedećih mjesta. No, onima koji budu stajali, Poligon će se odužiti vrhunskim gastro i glazbenim užitkom na after partyju. Svojevrsna posebnost, ono što čini razliku i to pozitivnu, kad se želi usporediti Poligon s ostalim sličnim festivalima, jest njegova obimnost i prostranost... Nije li s pravom Poligon?!" poručio je producent festivala Darko Dodig. 
 
Petak je rezerviran za književnost u školama i 'knjigom u rukama'
 
Kako su naveli organizatori, Poligon od samih početaka 2015. godine nastoji biti poveznica između domaće publike i suvremene književne i umjetničke produkcije iz BiH i inozemstva, čime razvija interese za književnost i suvremene autore, posebno u školskim ustanovama gdje autori gostuju i druže se s učenicima, koji izravnom interakcijom s autorom dobivaju potpuno novu perspektivu na ono što čitaju.
 
U petak, 11. listopada Poligon pod sloganom 'donosimo knjigu đacima na klupe' ima predavanja: Katje Grcić u OŠ Petra Bakule (Deseta Osnovna škola), Andrije Škare u Gimnaziji fra Grge Martića, Russa Littena u UWC koledžu te Danila Lučića u IV. Osnovnoj školi Mostar.
 
"Dakako da nismo gotovi s programom za taj dan. Večernji programski sadržaj istog dana pod sloganom 'čitateljima knjiga u ruke' počinje u 20 sati u HD Herceg Stjepan Kosača - prostor Galerije, gdje će Katja Grcić, Andrija Škare i Russ Litten svojim nastupom približiti se publici govoreći tko su, s čim se poistovjećuju, koliko je bitan neki predložak, ako ga imaju, za njihovo djelo.... Dakako i u interakciji s publikom podijeliti svoje dojmove o samom Poligonu", naglasio je Dodig te pozvao sve one željne zabave poslije književnosti u Cafe Coco Loco.
 
Subota u Pozorišnoj kavani
 
U subotu 12. listopada Senka Marić i Danilo Lučić u prostoru Pozorišne kavane u zgradi Narodnog pozorišta Mostar od 20 sati svojim će izlaganjima predstaviti sebe i svoje djelo te odgovarati na pitanja publike.
 
"Posebice će biti zanimljivo čuti Mostarku Senku Marić kako odgovara na pitanja svojih sugrađana... Nisam siguran, možda prvi put u ovakvom izdanju?" poručio je producent Dodig te pozvao sve na after party te iste večeri u Pozorišnoj kavani od 22 sata.
 
Nedjelja donosi književnost i hip-hop Sove u SCM
 
Zadnji dan i zatvaranje festivala u nedjelju 13. listopada od 12 sati rezerviran je za književnu i hip-hop kombinaciju u Studentskom centru Mostar.  
 
"Poslastica za kraj je književna i hip-hop rapsodija za odjavu s Poligona, točno u podne u Studentskom centru - prostoru kafića. Posebno nam je zadovoljstvo što smo ovaj programski sadržaj uspjeli realizirati s upravom Centra na čelu s gosp. Mikulićem i voditeljicom društvenih aktivnosti Anitom Glibić. Nastupaju svi gostujući književnici pod sloganom 'na Poligonu najbliže ste knjizi' uz glazbenu pratnju, prvi put u ovakvoj izvedbi hip-hop dvojac Sove.

 
Također, svake godine organiziraju se izleti za goste festivala čime se promovira kulturna i prirodna vrednota Hercegovine. Ove godine, posjetit će se Tekija u Blagaju, Manastir Žitomislići i Vinarija Brkić, gdje će se gosti festivala upoznati s tradicijom hercegovačkih vinskih cesta. 

Povodom početka Poligona održat će se konferencija za medije koja je zakazana za četvrtak, 3. listopada, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, s početkom u 11 sati.

U mostarskom Centru za kulturu u sklopu najavljenog programa Poligon Offline nastupit će autor Namik Kabil, koji će s Alminom Kaplanom predstaviti svoj novi roman Isijavanje, 6. listopada, s početkom u 20 sati.

 

 
 
 
PROGRAM POLIGONA
 
Četvrtak, 10.10.2019.
 
20h Otvaranje: Semezdin Mehmedinović i Josip Mlakić, A. Kaplan, HNK
22h After party, HNK
 
Petak, 11.10.2019.
 
12h Katja Grcić, predavanje, OŠ Petra Bakule
12h Andrija Škare, predavanje, Gimnazija fra Grge Martića
12h Russ Litten, predavanje, UWC
12h Danilo Lučić, predavanje IV OŠ
15h Ručak, Ljetnikovac Radobolja
20h Andrija Škare, Russ Litten, Katja Grcić, HDHS Kosača
22h After Party, Coco Loco
 
Subota, 12.10.2019.
 
10h Izlet: Blagaj, Žitomislići, Vinarija Brkić
20h Senka Marić, Danilo Lučić, Pozorišna kafana
22h After party, Pozorišna kafana
 
Nedjelja, 13.10.2019.
 
12h Zatvaranje, svi autori & Sove, Studentski dom SCM
 
*Program festivala održat će se u mostarskom HNK, Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, Pozorišnoj kavani i Studentskom centru Mostar.