Podijeli članak

Na području Federacije Bosne i Hercegovine u prva tri mjeseca  ove godine u prometnim nesrećama poginulo je 30 osoba, a policijski organi najavljuju plan djelovanja u oblasti kontrole sigurnosti prometa na cestama.

U okviru redovnog sastanka županijskih ministara unutrašnjih poslova i policijskih komesara s federalnim ministrom unutrašnjih poslova i direktorom Federalne uprave policije koji je održan u Sarajevu dogovoreno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Sarajevske županije izradi taj plan koji će biti dostavljen svim županijskim MUP-ovima.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač novinarima je kazao da je povećan broj prometnih nesreća i smrtno stradalih osoba u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

U borbi protiv toga, kaže, trebaju sudjelovati i drugi, a ne samo policijski službenici.

Istaknuo je da vozači voze pod utjecajem alkohola, da voze iznad ograničenja, ali da broj prometnih nesreća povećavaju i stari, neispravni, automobili na cestama.

Na sastanku o temi ''Stanje sigurnosti u Federaciji BiH'' govora je bilo i o krađi automobila, a Lukač je naveo da će se i na rješavanju tog problema intenzivnije raditi, a nada se da će tome doprinijeti i tužiteljstva.

Iznio je podatak da je u prva tri mjeseca 2016. godine u Federaciji ukradeno 300 vozila, a da je 70 posto ukradeno na području Sarajevske županije.

- To je brojka koja je stalna, unazad nekoliko godina. Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu imati mjere i za tu vrstu kriminala - kazao je Lukač.

Nešto su bolji rezultati, ali još nedovoljno dobri, istaknuo je Lukač, u otkrivanju krivičnih djela privrednog i financijskog kriminala te korupcije, prenosi Fena.