Podijeli članak

Postavka za deaktivaciju algoritma za prepoznavanje ljudskih lica na svim će profilima biti dostupna kroz idućih nekoliko tjedana

Facebook će uskoro svojim korisnicima omogućiti deaktivaciju algoritma koji automatski prepoznaje lica na fotografijama, piše Tportal.

Počevši jučer, nova postavka privatnosti vezana uz prepoznavanje lica omogućit će micanje značajke koja je aktivna još od prosinca 2017.

Ako je prepoznavanje lica aktivno, Facebook će vas podsjetiti da je netko uploadao vašu sliku čak i ako niste označeni. Ako želite, možete se označiti na slici, ostati neoznačeni ili prijaviti fotografiju ako mislite da s njom nešto nije u redu.

Facebook je The Vergeu odgovorio da izbacivanje nove značajke planira obaviti kroz idućih par tjedana.

Digitalno prepoznavanje

Ako već nemate značajku za prepoznavanje lica, Facebook tvrdi da ćete dobiti podsjetnik u News Feedu i mogućnost da prepoznavanje deaktivirate. Facebook također kaže da će novi korisnici automatski imati isključeno prepoznavanje lica i da će sve moći regulirati putem postavki društvene mreže.

Prepoznavanje lica će tako zamijeniti prijedloge tagiranja koji je korisniku pružao opciju da dozvoli ili ne dozvoli prijateljima da ga osnaže na slici nakon što ju objave. Novi sustav nadograđuje ovu opciju svima daje do znanja da računalno skeniranje lica dolazi na Facebook i da tamo planira ostati.

Zašto se ovo dešava?

Zato što je Facebook već nekoliko puta bio na sudu zbog 'slučajnog' neobjavljivanja svojih namjera vezanih uz pregledavanje slika. Kompaniji je u kolovozu poništena žalba nakon što su sudovi otkrili da 'bezazlena društvena mreža' sakuplja i pohranjuje biometrijske podatke bez korisničkog odobrenja. Ako Facebook izgubi parnicu, kazna bi mogla iznositi nekoliko milijardi dolara.