Podijeli članak

Hrvatska se nakon nikad duže stanke (292 dana) večeras vraća na veliku noogmetnu scenu utakmicom protiv Portugala u Ligi nacija.

Spektakl na Dragaou zakazan je za 20.45 uz izravan prijenos na Novoj TV, koja ima prava i na prijateljske utakmice i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. (Europsko i Svjetsko prenstvo prenosit će Hrvatska televizija).

U iščekivanju velikog povratka Vatrenih, mi vam donosimo 10 najzanimljivijih pitanja i odgovora o utakmici, prenose Sportske novosti.

1.Koliko mogu Vatreni bez pola momčadi?

Hrvatska igra bez Modrića i Rakitića, senatora koji su gotovo desetljeće i pol činili oslonac u veznom redu u velikoj većini utakmica. No, prema izbornikovoj najavi neće igrati ni Brozović ni Perišić, barem ne u prvoj postavi kako bi ih sačuvao za St. Denis. Usto, Vrsaljko nije u natjecateljskoj spremi. Što mogu Vatreni bez pola momčadi?

2.Treba li mijenjati igru bez Modrića i Rakitića?

Je li rješenje da se novim igračima kaže “ti igraš Modrića, a ti Rakitića”, oni uskoče kako znaju u to uloge i Hrvatska krene igrati isto? Ili Dalić mora napraviti novi koncept za drugačiji profil igrača koji ima na raspolaganju? Samo pitanje sugerira odgovor da se igra mora prilagoditi kadru koji je na terenu, a utakmica će biti jasan pokazatelj. Bitan za budućnost Vatrenih.

3.Kome čija igračka uloga na travnjaku?

Premda se Kovačića najavljuja kao potencijalnog nasljednika Modrića, on bi zapravo u Portu mogao igrati ‘Brozovića’, a ulogu Modrića dobiva Vlašić - nešto slobodnijeg kreativca u sredini! Kako će funkcionirati Pašalić? Zanimljivo će biti vidjeti kako će se pomiješati karte i tko će biti na visini svoje zadaće, a tko neće.

4.Što su sposobni igrači koji još nisu u sezoni?

Portugal također ima nogometaše koji nisu u sezoni, kakav će biti tempo utakmice? Na kome će se to više vidjeti? Nas zanima što su kadri ponuditi Kramarić, Brekalo, Rebić, Pašalić, Kovačić, Jedvaj... dečki koji su došli s priprema, nekim su klupski treninzi tek krenuli, a pojedini su se pojavili u taboru izravno s odmora.

5.Je li ofenzivan profil pobjednički recept?

Dalić najavljuje ofenzivan profil ekipe po karakteristikama igrača, ali i opreznu taktiku, blok i traženje šanse jer ne želi jurcati s protivnikom u trenutku kad momčad nije fizički ni blizu optimuma. Kako je Portugal momčad koja preferira preuzeti kontrolu, napadati, ako može i dominirati, bit će zanimljivo kako će Hrvatska odgovarati?

6.Hoće li Dalić dobiti više odgovora ili pitanja?

Neki igrači koji nisu etablirani u prvom sastavu dobit će priliku, pojedini stariji u klubu nisu imali iza sebe bajnu sezonu, izbornik želi spoznaje tko koliko može, tko štima, a tko ne. Hoće li na kraju večeri imati više jasnih odgovora ili će mu se otvoriti dodatna pitanja? Za njega je to jedna od važnijih tema jer kaže da Liga nacija nije bitna samo rezultatski, nego i kao priprema za Euro dogodine.

7.Petković ili Kramarić ili zajedno na terenu?

Petković i Kramarić skupa su igrali samo s Azerbajdžanom u Zagrebu proteklog ožujka, potom je Kramarić imao dvije kvalifikacijske utakmice u startnih 11, a nakon njegove ozljede Petković je postao prvi centarfor. Tko će se pokazati kao Dalićev izbor ili će natjerati izbornika da slaže momčad s obojicom na terenu? Pogotovo što Kramarić voli biti druga špica.

8.Mogu li se napokon obraniti od suparnika?

Od osam kvalifikacijskih utakmica za Euro, Hrvatska je primila barem jedan gol u šest. Od četiri susreta u Ligi nacija morala je po loptu u mrežu u tri. Nakon Svjetskog prvenstva inaksirala je pogodak u devet od dvanaest službenih nastupa. Štoviše, u četiri prijateljska ogleda u tom razdoblju, u svakom je naš vratar svladan. To je zajedno 13 od 16. Defenzivna igra nije na potrebnoj razini, ni iz prekida, niti općenito. Može li ova momčad to popraviti?

9.Je li spremnost veća nego 2018. godine?

Iako je u Elche 2018. godine u na utakmicu sa Španjolskom na početku tada nove Lige nacija Hrvatska došla daleko kompletnija, primila je šest golova jer u glavama igrači nisu bili spremni za tako jaku utakmicu. Još su ‘letjeli po oblacima’ nakon Rusije. Sad bi misli trebale biti čiste, motiv velik i fokus jasan. Morali bi biti orniji za ovaj ciklus Lige nacija i ne bi smjeli doživjeti ništa nalik traumama iz Španjolske. Je li tako?

10.Kamo vodi Vatreni putokaz iz Porta?

Pobjeda u Portu mogla bi Hrvatsku pogurati prema borbi za Final Four ili barem sugerirati da ostanak u A kategoriji ne bi trebao biti daleko. Koliko je god jasno da će slijediti još puno posla. U slučaju gubitka utakmice neće biti jednostavno ići u St. Denis kod Francuza i tada će vrh biti daleko, a kao realnost bi na kraju ovog ciklusa mogla ostati borba da se izbjegne zadnje mjesto i ispadanje u niži razred Lige nacija.