Podijeli članak

Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a u ponedjeljak su u Luksemburg osudili jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji i pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.

"Europska unija osuđuje tursku vojnu akciju koja ozbiljno ugrožava stabilnost i sigurnost u cijeloj regiji i koja dovodi do još veće patnje civila i daljnjeg raseljavanja te ozbiljno otežava pristup humanitarnoj pomoći", kaže se u izjavio koju su ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica usuglasili na svom sastanku u Luksemburgu.

Turska je prošli tjedan započela vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije protiv pripadnika kurdske milicije u Siriji (YPG). Cilj operacije je formirati sigurnosnu zonu na sjeveroistoku Sirije, duž granice s Turskom, i u nju naseliti sirijske izbjeglice koje se nalaze u Turskoj.

U Turskoj se nalazi preko 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno je upozorio EU da će otvoriti vrata i poslati sve izbjeglice prema Europi ako pokušaju tursku operaciju predstaviti kao invaziju.

EU je pozvala Tursku da zaustavi ofenzivu protiv Kurda.  Njemačka i Francuska su proteklih dana najavile da će zbog toga obustaviti isporuku naoružanja Turskoj, a dio zemalja članica traži uvođenje sankcija protiv Ankare, za što postoji malo izgleda da se o tome postigne suglasnost.

EU navodi da turska vojna operacija znatno otežava uspostavu mira u Siriji kroz politički proces pod okriljem UN-a i da ugrožava napredak koji je globalna koalicija postigla u borbi protiv Islamske države, koja predstavlja prijetnju za europsku i međunarodnu sigurnost.

Šefovi diplomacija država članica EU-a ističu da je Turska "ključni partner Europske unije i iznimno važan čimbenik u sirijskoj krizi i u regiji".

"Sigurnosne brige Turske na sjeveroistoku zemlje trebaju se rješavati političkim i diplomatskim sredstvima, u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom, a ne vojnom akcijom", stoji u izjavi.

U zasebnoj izjavi, ministri zemalja članica EU-a izrazili su solidarnost s Ciprom zbog nastavka bušenja u istočnom Sredozemlju koje provodi Turska u potrazi za naftom i plinom.

Trump: Možda namjerno oslobađaju zatočene militante

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da snage pod vodstvom Kurda u sjeveroistočnoj Siriji možda oslobađaju zatočene militante Islamske države kako bi privukle američke snage nazad u to područje te dodao da bi se oni mogli lako ponovno zarobiti.

Turska ofenziva u sjevernoj Siriji povećala je zabrinutost da bi militanti IS-a i njihove obitelji koje drže snage pod vodstvom Kurda povezane s Washingtonom mogle pobjeći i oživjeti skupinu. Mnogi su već pobjegli, rečeno je.

"Kurdi možda neke oslobađaju kako bi nas uključili. Lako bi bili ponovno uhvaćeni u Turskoj ili europskim državama odakle su mnogi došli, ali moraju brzo djelovati", rekao je Trump u nizu postova na Twitteru.