Podijeli članak

Predstavnici Europske komisije zatražili su od vlasti u BiH da što prije odrede nove prikladne lokacije na kojima bi se smještali ilegalni migranti koji pristižu u tu zemlju, istaknuvši kako je to preduvjet da BiH nastavi dobivati financijsku potporu iz europskih fondova koja je za to ranije osigurana, navodi se u priopćenju Delegacije EU u Sarajevu.

U priopćenju, dostavljenom medijima nakon što su se bosanskohercegovački dužnosnici u Bruxellesu sastali s predstavnicima Europske komisije kako bi razgovarali o problemima koje BiH ima zbog migrantske krize, istaknuto je kako su u Komisiji zabrinuti činjenicom da su postojeći prihvatni kapaciteti u Bosni i Hercegovini velikim dijelom nedostatni.

Prema procjenama policijskih agencija u BiH, u toj zemlji trenutačno boravi oko 7.600 ilegalnih migranata. To je tek manji dio vala od gotovo 36 tisuća migranata i izbjeglica koliko se procjenjuje da ih je u BiH ušlo od početka 2018., kada je otvorena nova "balkanska ruta" iz pravca Srbije i Crne Gore.

Oko 4.100 ilegalnih migranata u BiH sada je smješteno u privremene prihvatne centre koje je od početka prošle godine, s 24 milijuna eura, financirala EU i čiji su se kapaciteti u sadašnjim okolnostima pokazali nedostatnima.

U Europskoj su komisiji "sa žaljenjem" konstatirali kako BiH nije predložila prikladne lokacije za dodatne prihvatne objekte, unatoč spremnosti Komisije da osigura nužnu financijsku potporu. Komisija stoga apelira na vlasti Bosne i Hercegovine da bez odgode identificiraju prikladne objekte.

Navedeno je kako je lokacija Vučijak kod Bihaća, na koju lokalne vlasti premještaju ilegalne migrante iz središta tog grada, potpuno neprikladna te se stoga ne bi smjela dalje koristiti.

Sastankom u Bruxellesu je predsjedao Christian Danielsson, glavni ravnatelj Općeg ravnateljstva za susjedstvo i pregovore o proširenju, dok je izaslanstvo BiH predvodio je ministar sigurnosti Dragan Mektić.