Podijeli članak

Uoči Šestog summita zapadnog Balkana u Poznanju 4. i 5. srpnja, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, posjetio je novootvoreno gradilište autoceste na Koridoru 5-C, na dionici od petlje Jahovac do petlje Rudanka.

Europska unija je osigurala skoro 15 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje te dionice autoceste, koja će se spojiti na autocestu Banja Luka - Doboj. Ta investicija upotpunjuje druge tekuće i planirane investicije u sjeverne i južne dijelove Koridora 5-C u oba entiteta u BiH, saopćeno je iz Delegacije EU.

Taj projekt predstavlja značajan korak naprijed u pravcu bliže integracije cijele regije zapadnog Balkana u kontekstu Agende za povezivanje (Connectivity Agenda), i stvorit će veće mogućnosti za ekonomski razvoj, otvaranje radnih mjesta, sigurniji i brži transport i trgovinske tokove unutar Europske unije.

- Bolja povezanost unutar zapadnog Balkana, kao i s EU, ključna je za rast i otvaranje radnih mjesta, te donosi konkretne koristi za građane. EU je izdvojila milijardu eura bespovratnih sredstava do 2020. godine za podršku provedbe Agende za povezivanje, i ponosan sam što mogu reći da smo ispunili preuzete obaveze. Na 6. Summitu zapadnog Balkana u Poznanju, u Poljskoj, koji počinje sutra s liderima EU i liderima iz regije, EU će podržati novi Paket povezivanja, kako bi ispunili naše obećanje zapadnom Balkanu i BiH - izjavio je veleposlanik Wigemark.

Kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi najveći dio Koridora 5-C ukupne dužine oko 335 km. Bosna i Hercegovina je pokrenula program izgradnje autocesta u vrijednosti više milijardi, u suradnji sa svojim susjedima, kako bi odgovorila na pojačan dnevni promet. Do danas je već izgrađeno ili je u izgradnji 35 posto od ukupno planiranih aktivnosti.

Prepoznajući ovu potrebu, Europska unija se od 2015. obavezala da sa 110 milijuna eura bespovratnih sredstava sufinancira osam projekata na Koridoru 5-C, kako bi podržala provedbu Agende za povezivanje u Bosni i Hercegovini kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF).

Podrška EU doprinosi realizaciji prioriteta Agende za povezivanje s fokusom na pripremu i financiranje regionalnih infrastrukturnih investicionih projekata, ali i na provedbu tehničkih standarda i reformskih mjera, kao što je pojednostavljenje prekograničnih procedura, reformu željeznice i sigurnost na putu, priopćeno je iz Delegacije EU.