Podijeli članak

Turski predsjednik Tayyip Erdogan danas je izjavio kako će u Europu poslati 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica koji se nalaze u Turskoj ako europske zemlje proglase tursku vojnu intervenciju u Siriji okupacijom, prenosi Reuters.
 
"Otvorit ćemo vrata i poslati vam 3,6 milijuna izbjeglica", rekao je Erdogan u govoru zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AK stranka).

Naljutila ga izjava Europske unije

Čelnika Turske naljutila je izjava Europske unije u kojoj je ona pozvala tu zemlju "da prekine jednostrane vojne akcije", ističući kako plan Ankare za "sigurnu zonu" neće "zadovoljiti međunarodne kriterije za povratak izbjeglica kako je to utvrdio UNHCR".

"Neprihvatljiv je bilo kakav pokušaj demografske promjene. EU neće pružiti pomoć ili dati podršku u područjima gdje se zanemaruju prava lokalnog stanovništva", dodaje se u izjavi.

"Ubijeno 109 terorista"

EU se ovom izjavom pridružio drugim zemljama i organizacijama u osudi turskog vojnog napada u Siriji koji je započeo u srijedu i u kojem je do sada stradalo najmanje osam civila, uključujući dvoje djece, piše The Independent.

Erdogan tvrdi kako ovom vojnom operacijom brani teritorijalni integritet Sirije suprotstavljajući se kurdskoj kontroli na sjeveroistoku zemlje, prenosi Index.

U govoru pred zastupnicima dodao je kako je do sada "ubijeno 109 terorista".