Podijeli članak

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan opisao je masovnu pucnjavu u kojoj je ubijeno 50 ljudi u džamijama na Novom Zelandu kao dio šire akcije protiv Turske i zaprijetio da će svako tko pokuša da zarati s Istanbulom biti vraćen u lijesu.

Oni na Novom Zelandu udaljeni 16.500 kilometara testiraju nas porukama koje nam šalju. Ovo nije djelo pojedinca, ovo je organizirano", rekao je Erdogan.

Na predizbornim skupovima tijekom vikenda Erdogan je prikazao video snimak pucnjave koji je napadač objavio na Facebooku, što je izazvalo kritike od ministra vanjskih poslova Novog Zelanda, koji je rekao da bi to moglo da ugrozi državljane Novog Zelanda u inozemstvu.

Erdogan je rekao da je napadač objavio prijetnje protiv Turske i njega samog kao predsjednika i da želi da otjera Turke iz sjeverozapadnog, europskog dijela Turske.

Mi smo ovdje već 1.000 godina i bit ćemo do sudnjeg dana”, rekao je Erdogan na skupu povodom godišnjice Bitke na Galipolju iz 1915. godine, kada su vojnici Osmanskog carstva porazili vojnike Britanije, Australije i Novog Zelanda u pokušaju da zauzmu poluotok.

Erdogan je rekao da nitko neće pretvoriti Istanbul u Konstantinopolj.

Vaši djedovi su došli ovdje i vratili su se u kovčezima. Nemojte da sumnjate, bit ćete vraćeni na isti način kao i vaši djedovi”, rekao je on.