Podijeli članak

Epidemiolozi Instituta za javno zdravstvo RS-a pozvali su ugostiteljske objekte da poštuju propisane mjere suzbijanja širenja koronavirusa, s posebnim naglaskom na održavanje fizičke distance.

Kako je na današnjoj press konferenciji kazao Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo u RS-u, u ugostiteljskim objektima mora se držati propisana udaljenost između stolova, kao i između osoba koje sjede za istim stolom.

Epidemiolozi u RS-u propisali su da na deset kvadrata prostora mogu sjediti maksimalno četiri osobe koje će poštovati propisanu distancu između njih.

"Mora postajati distanca između stolova i osoba koje sjede u objektima. Sve druge mjere koje se tiču lične higijene, kretanja unutar i van objekta i dalje ostaju na snazi. Dakle, nema kretanja, stajanja za šankom, plaćanje se vrši na mjestu sjedenja... Poštivanje ovih mjera će biti stvar kontrole Uprave za inspekciju RS-a uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova. Mi i dalje apelujemo na građane da budu svjesni epidemiološke situacije koja zahtijeva našu pažnju i obazrivost", kazao je Zeljković.

On je dodao da fizička distanca u ugostiteljskim objektima ne znači "nagomilavanje ljudi u jednom dijelu objekta". Kako kaže, ugostitelji moraju razdvojiti stolove i upozoravati goste na poštivanje distance.

Podsjetimo, u protekla 24 sata na području entiteta Republika Srpska koronavirus potvrđen je kod još 51 osobe, a najviše je osoba iz Banja Luke. Do sada je na području ovog entiteta potvrđeno 8.822 slučaja koronavirusa, a preminule su ukupno 292 osobe kod kojih je virus potvrđen.