Podijeli članak

U RH danas je zabilježen 61 novi slučaj zaraze koronavirusom, od čega najviše, gotovo polovica u Dalmaciji

U protekla 24 sata nešto je manje novozaraženih u Hrvatskoj nego dan prije. Zabilježen je 61 novi slučaj, od čega najviše, gotovo polovica u Dalmaciji. 

Trenutačno u zemlji ima 586 zaraženih. Istodobno je i 2008 građana u samoizolaciji. 121 oboljeli liječi se u bolnici, a osmero najtežih pacijenata je na respiratoru. Umrlih s koronavirusom danas nema te se crna brojka zaustavila na 157, piše RTL.hr. 

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer odgovorila je na pitanje imamo li novo žarište u Dalmaciji.

"Možemo povezati takav broj novooboljelih uz ove županije koje su uz more, Splitsko-dalmatinska, ličko-senjska, zadarska, šibensko-kninska jer je tamo u jeku turistička sezona, a imamo dosta turista i puno mladih koji se okupljaju u noćnim klubovima", kazala je. 

Na pitanje kakva je njezina poruka mladima koji idu u noćne klubove, ali i vlasnicima noćnih klubova, kazala je: 

"Apeliramo na mlade kad već moraju ići u klubove neka idu u klubove na otvorenom, izbjegavajte zatvorene prostore. Apeliramo na vlasnike noćnih klubova - postoje odluke, preporuke Stožera Civilne zaštite, gdje kažu koliki je maksimalan broj osoba po noćnom klubu, preporuke u smislu držanja fizičke distance, korištenja dezinfekciskih sredstava. Ali naravno da je teško, ali apeliramo i na vlasnike i na mlade - poštujete epidemiološke mjere bit će vam lakše da imamo što manje, što manje novooboljelih".