Podijeli članak

Priloženi dokumenti

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji prisutnim novinarima su se obratili predstavnici Eletroprivrede HZ HB u povodu dugovanja koja prema njima ima mostarski gigant Aluminij d.d. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:


Poštovane novinarke i novinari i ja vas sve srdačno pozdravljam i zahvaljujem što ste došli, kako bi našoj javnosti prenijeli istinite i objektivne činjenice kada je u pitanju problematika naplate dugovanja od Aluminija Mostar.  
Najprije želim kazati kako mi, odnosno Uprava Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar, sa svima, pa i s Aluminijem kao našim najvećim potrošačem i dalje želimo imati korektnu suradnju, na obostranu korist i zadovoljstvo.
Tako se ponašamo i nastojimo provoditi poslovnu politiku održavanja i stalnoga poboljšanja poslovne suradnje s  našim partnerima.


Isto tako razumijemo teškoće s kojima se tvrtka Aluminij  u radu susreće, zato i jesmo bili tolerantni i imali puno razumijevanja. Ali naravno, očekujemo da se i nas i našu poziciju razumije. Naš većinski vlasnik je Vlada Federacije bez koje ništa značajno ne možemo napraviti i moramo se držati naših ovlasti i odgovornosti. Moramo štiti ovo poduzeće, zbog radnika, zbog svih ostalih kupaca, zbog područja na kojemu djelujemo budući da smo i mi izuzetno važan gospodarski subjekt od čijega rada i postojanja mnogi imaju koristi...
Svima je poznato da je Elektroprivreda HZ HB već godinama u poziciji da na tržištu nabavlja nedostajuće količine električne energije, što nam predstavlja dugogodišnji problem, pa smo redovito u neizvjesnosti kako uspješno zatvoriti elektroenergetsku bilancu za predstojeću godinu. OVU NABAVU RADIMO ZBOG NAMETNUTE OBVEZE I NAJVEĆIM DIJELOM ZA POTREBE ALUMINIJA MOSTAR.                                                                            

Aluminij koristeći status kvalificiranoga kupca koji mu je dao FERK, ima mogućnost birati koga hoće za opskrbljivača, ali redovito bira upravo ovo poduzeća za opskrbljivača, iako znaju da mi tu količinu energije nemamo.
Zbog ovih okolnosti odnosno manjka energije u našem proizvodnom sustavu, često imamo ogromne  probleme s nabavom energije na tržištu, zbog iznimno visokih cijena. Najčešće je bio slučaj svih proteklih godina da jeftinije moramo prodavati struju Aluminiju ( prema FERK-ovim tarifama), a skuplje plaćati nabavu na tržištu, što unaprijed vodi u gubitak.
Naravno, situacija za nas je nešto povoljnija kada su hidrološke prilike dobre pa možemo umanjiti gubitke. Važno je spomenuti i to da je Aluminij tijekom godina stalno povećavao svoju proizvodnju, pa su se i potrebe za energijom povećavale, što naravno mi nismo mogli pratiti i postajalo je sve teže i teže.  


Naplata dugovanja od Aluminija - konkretno:
Moram kazati da ranijih godina bez obzira na problematiku opskrbe i cijena energije koje nas godinama prate, ipak nije bilo većih problema i kašnjenja s plaćanjem računa od strane Aluminija.
Sadašnja situacija posebno se počinje komplicirati krajem prošle godine kada se i znatno povećalo kašnjenje s uplatama. Podsjetit ću da je na kraju 2011, godine dug Alumnija prema Elektroprivredi HZ HB iznosio oko 17.000 000,00.
Kroz 2012. godinu se dug nastavio povećavati pa je u studenom te godine iznosio oko  32.000 000,00 KM.  
I tada smo više puta u razgovorima i pisanim putem pozivali i upozoravali vodstvo Aluminija da izmire dugovanja.   
Kako nije bilo adekvatne reakcije bili smo primorani, kao i sada, iskoristiti posljednji instrument za naplatu -  sukladno aktivnom ugovoru s Aluminijem o kupoprodaji el. energije, a to je aktiviranje mjenica za naplatu. Više nismo mogli čekati i tolerirati jer moramo biti odgovorni, a zakonski smo obvezni zaštiti svoja potraživanja kao i za sve ostale naše kupce, kako ne bismo doveli u pitanje redovitu isporuku el. energije i kupcima koji uredno izmiruju svoje obveze.
Nakon toga Aluminij je izmirio jedan značaj iznos dugovanja.
Uprava JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar je, na koncu te izrazito loše hidrološke 2012. godine  pokazala  visok stupanj razumijevanja i nakon niza sastanaka prihvatila prijedlog Uprave Aluminija o sporazumnoj otplati ostatka dugovanja na šest mjeseci ( od veljače do srpnja 2013. ), uz redovito izmirivanje tekućih računa.
No ipak je na kraju 2012. godine zbog neplaćanja dug je ponovno narastao na iznos od 29.471.058,00 KM. (ovo što govorim možete pratiti u tabelarnom pregledu koji ste dobili)
Napominjem da je ovo bilo u situaciji kada smo prethodnu 2012. godinu zbog loše hidrologije završili s gubitkom u poslovanju od 44.000 000,00KM). Ako ovo nije razumijevanje i tolerancija – onda ja ne znam šta je?
Nažalost, potpisani sporazum nije ozbiljno shvaćen od strane Aluminija i nije poštovana dinamika obročnih plaćanja, pa ni plaćanja tekućih mjesečnih računa.

Kulminacija problema…
Ponovno je sve kulminiralo prije dva mjeseca, tako da je danas akumulirani dug dosegnuo iznos od 42.895.159,29 KM. Od toga iznosa postoji dio akumuliranih dugovanja još od 2011. godine.
Ovdje treba naglasiti da se priča, odnosno dugovanje ne može svoditi, kako u Aluminiju kažu, na nekoliko mjesečnih iznosa, budući se radi o dugom razdoblju i akumuliranju sredstava i mi smo kao javno poduzeće odgovorni i dužni zaštiti svoja potraživanja, jednako kao prema svim ostalim našim kupcima.
Također, Elektroprivreda HZHB je dodatno tolerirala dugovanja Aluminija najviše što u posljednje vrijeme imamo dobre hidrološke prilike i proizvodnju, na koju se Aluminij često poziva, no ona nema nikakve veze s našim kupoprodajnim ugovorom i njihovim neizvršavanjem obveza. O ostvarenoj dobiti i njezinoj raspodjeli ( tek sredinom naredne godine) odlučuje Skupština odnosno Vlada F BiH i to u Aluminiju dobro znaju. Dakle, ne raspolažemo mi s njom niti je možemo usmjeriti gdje bismo mi željeli.    
Zbog dobre volje , razumijevanja i intenzivnoga traženja rješenja održali smo nekoliko sastanaka, i voljni smo bili prihvatiti odgodu plaćanja dugovanja najkasnije do kraja ove godine, ali više niti možemo, niti imamo zakonska uporišta. Sve drugo bi ugrozilo poslovanja ovoga poduzeća i vjerojatno otežalo poziciju svih naših ostalih kupaca.
Nudili smo ponovno sklapanje sporazuma o obročnoj otplati dugovanja…no Aluminiju je to bilo neprihvatljivo pa je predlagao nerealna i neizvodljiva rješenja.

Aluminijev prijedlog „rješenja“:
1.Reprogramiranje duga s grace razdobljem do 31.12.2014., uz obvezu redovitog i cjelovitoga izmirivanja mjesečnih faktura.
-    Obveza redovitog plaćanja je obveza o kojoj se nema što raspravljati i naglašavati,, jednako kao što je to obveza i za sve druge naše kupce.
-    Ne postoji zakonsko uporište i nema smisla tražiti grace razdoblje za stara dugovanja koja se akumuliraju od 2011. godine.
-    Mi nismo banka  koja ovu praksu prakticira kada nekoj tvrtki odobrava kredit, a sve i da hoćemo - mi to ne možemo bez većinskoga vlasnika poduzeća - Vlade FBiH.  
2. Pretvaranje duga u kredit, na dulje razdoblja s grace razdobljem od godinu dana uz uobičajenu kamatu.
Kako? U našoj djelatnosti poduzeća ne postoji kreditiranje.  Aluminij bi pregovarao a isključivo  tvrdi da ne može platiti dug i da je nemoguće dogovoriti se i naći rješenje, ako se ne prihvate njihovi prijedlozi. Pa kakav je to stav? Zašto onda razgovori? Tko ovdje kome duguje? Koja je to uobičajena poslovna praksa i gdje se prakticira ono što predlažu?
Na kraju, kada smo već suočeni s iznošenjem neozbiljnih i nezakonitih prijedloga rješenja, i obmanjivanja javnosti, neka javnost zna da Aluminij sukladno nedavno potpisanom ugovoru za isporuku jednoga dijela el. energije sa slovenskom tvrtkom  GEN (dosada im je isporučitelj bio HEP) ima obvezu koju je prihvatio i izvršava je: Avansno plaćanje računa pa tek onda isporuka od GEN-i.
Nadalje, Aluminij za svoje usluge odnosno proizvode, od svoji kupaca jednako tako traži i prakticira plaćanje unaprijed.
Smatramo da nije potrebno više argumentirati – ozbiljnim i objektivnim poslovnim ljudima i javnosti – dosta !.

Nakon svega, nažalost mi smo bili primorani povući ovakav nepopularan poslovni potez,  aktiviranjem mjenica za naplatu i blokadom računa Aluminija.

Opet ću naglasiti kako smo i dalje otvoreni za razgovore i dogovor o otplati dugovanja na zakonitim i razumnim osnovama. O svemu što sam kazao, sve vrijeme smo redovito  pismenim putem informirali nadležna tijela zakonodavne i izvršne vlasti, kao i predstavnike regulatornih agencija.