Podijeli članak

Lee Mercker iz Jacksonvillea uvijek je živjela zdravo i zato joj je dijagnoza raka dojke u ožujku bila ogroman šok.

- Bila sam zdrava. Zbog toga me dijagnoza toliko i naljutila. Bila sam šokirana, kao i svi oko mene - ispričala je.

Nakon dijagnoze otišla je u kliniku Mayo kako bi počela s liječenjem, a tamo ju je liječnik pitao želi li možda prije isprobati nešto novo - eksperimentalno cjepivo koje uništava rak dojke u ranom stadiju i sprečava buduća pojavljivanja, prenosi Upworthy. 

- Pristala sam u roku 10 sekundi - prisjetila se Mercker.

Na oduševljenje cijelog osoblja, eksperiment je uspio.

- Vidjeli smo dokaze da se tumor povlači i da se imunosni sistem okomio na tumor - rekao je dr. Keith Knutson iz klinike Mayo u Jacksonvilleu i dodao da su rezultati bili točno ono čemu su se nadali.

- Cjepivo je bilo dizajnirano da učini upravo to što se dogodilo, ali nismo mogli biti sigurni da će upaliti jer nam je Lee bila prva pacijentica na kojoj smo uopće isprobali novi lijek. Lijek bi trebao stimulirati imunosni sistem da napadne tumor i to je napravio - objasnio je.

Iako je rak sasvim nestao, Mercker je obavila dvostruku mastektomiju jer se ipak radi o eksperimentalnom cjepivu i htjela je biti sigurna da se bolest neće vratiti. To tkivo je poslano na analizu kako bi ga liječnici mogli još proučavati.

- Osjećala sam se kao da sam hodala po Mjesecu. Radim u poslu gdje ima mnogo žena i nagledala sam se svakakvih priča i bilo bi uistinu lijepo kada bi ovaj tretman mogao iskorijeniti rak dojke - rekla je Mercker, koja tek sad polako shvaća koliko bi cjepivo koje ju je spasilo moglo biti bitno.