Podijeli članak

Najveće svjetske ekonomije nalaze se na tankom ledu, zbog čega nemaju mogućnost uvođenja fiskalnih, monetarnih i hitnih mjera za borbu protiv nove globalne krize. Ona ona će biti gora i trajat će duže od one koja je 2008. godine uzdrmala cijeli svijet. 

Nova ekonomska kriza ovog će puta krenuti iz SAD-a uzdrmat će i liberalnu demokraciju, što bi moglo dovesti do sloma svjetskog poretka kakvog poznajemo. Američki ekonomist Martin Feldstein upozorava da Amerika kao vodeća ekonomska sila više nema mogućnost preokrenuti neželjene ekonomske tokove.

"Na pragu smo nove recesije i kad ona dođe, bit će dublja i trajat će mnogo duže nego one iz prošlosti. Nažalost, nemao strategiju da to spriječimo. Nova kriza bit će gora od velike depresije

iz 19. stoljeća i one iz tridesetih godina 20. stoljeća", upozorava ekonomist. 

Nouriel Roubini, profesor ekonomije koji je predvidio i prošlu ekonomsku krizu, kaže da će nova početi najkasnije 2020. godine, a kao najvažnije uzroke nove recesije on je naveo preveliki javni dug SAD i trgovinski rat predsjednika Donalda Trumpa s Kinom, Meksikom, EU i Kanadom.