Podijeli članak

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Skupštini HNŽ-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Damir Džeba u intervjuu za portal politika24.net rekao je kako je povjerenje između hrvatskih i bošnjačkih političara ozbiljno narušeno, te kako se cijela ta situacija odražava i na političke procese unutar Hercegovačko - neretvanske županije. 

-Proces uspostave vlasti u ovoj županiji ovisi prije svega i o iskrenosti i povjerenju između političkih stranaka za djelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti HNŽ-a. Povjerenje je vrlo ozbiljno narušeno jer su Bošnjaci, predvođeni svojim političkim strankama i oslonjeni na brojnost, odlučili opet Hrvatima nametnuti političke predstavnike te u konačnici izabrati dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Vrijeme pokazuje kako je ovo politički, ali društveno poguban potez za suživot u Bosni i Hercegovini - rekao je Džeba. 

Dodao je kako su u novom mandatu održane samo dvije sjednice Skupštine HNŽ-a, te kako svaki daljnji rad blokira SDA, odnosno, Šerif Špago. 

-Održane su dvije sjednice Skupštine HNŽ-a a SDA i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Špago ne želi sazvati treću kako bi nastavili s radom, otpočeli aktivnosti za što su nas ljudi birali. Imamo i zahtjev zastupnika, sukladno Poslovniku, da se sazove izvanredna sjednica Skupštine na temu sigurnosti u HNŽ-u i Mostaru. Već sam i prije isto govorio pa ću i ponoviti  da vjerujem kako će ovaj saziv i Skupštine ali i buduće Vlade HNŽ-a imati znatno manje blokada u svom radu, da ćemo se svi okupiti oko prohercegovačkih odnosno prohercegovačko-neretvanskih snaga u cilju donošenja kvalitetnih zakona i učinkovite izvršne vlasti - istaknuto je Džeba. 

On je bio i aktivan sudionik pregovora oko promjene Statuta Mostara i osiguranja uvjeta za održavanje izbora, a sada je još jednom ponovio kako su modeli za provedbu Odluke Ustavnog suda BiH za Mostar smo definirani, dogovoreni i utvrđeni.

Prvi model ili model A provodi odluku Ustavnog suda BiH na način da se iz šest gradskih područja se bira 26 gradskih vijećnika, i to: gradsko područje Jugozapad 8 gradskih vijećnika, Stari grad 6 gradskih vijećnika, Zapad 5, Sjever 3, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 9 gradskih vijećnika bi se biralo sa kompenzacijske liste. (Kompenzacijski mandati se dodjeljuju s teritorija Grada Mostara kao cjeline sukladno članku 9.6 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine). Drugi model ili model B znači da se iz 6 gradskih područja bira 22 gradska vijećnika i to: Gradsko područje Jugozapad 7 gradskih vijećnika, Stari grad 5, Zapad 4, Sjever 2, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 13 gradskih vijećnika bi se biralo na području Grada kao jedne izborne jedinice odnosno gradske liste. Mi zagovaramo prvu opciju ili model A a prema našim analizama i model B provodi odluku Ustavnog suda BiH te bi na koncu mogao i on nama biti prihvatljiv ukoliko treba doći do kompromisa. Spremni smo i na taj korak samo kako bi konačno imali izbore u Mostaru. Sada je ovo pitanje izmjena Izbornog zakona BiH koja će se dogoditi u Parlamentarnoj skupštini BiH - zaključio je Džeba.