Podijeli članak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da je Deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) višedesetljetni politički stav i viđenje uređenja BiH koje "podrazumijeva ravnopravnost svih ljudi u svakom dijelu zemlje".

"SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili prijetnjama, nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promjene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije.

Deklaracija, dakle, nije prijetnja nikome, ni srpskom narodu, ni entitetu RS. Stoga histerične reakcije Milorada Dodika nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA traži alibi za vlastitu najavu kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Dodik to radi plasirajući teze o "ugroženosti srpskog naroda" i "pravu na samoodređenje", što su teza koje je Miloševićev režim plasirao 90-ih godina prošlog stoljeća kao uvod u agresiju
", istaknuo je Džaferović.

Kazao je da je dobrodošao stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Daytonski mirovni sporazum, te da je to dužnost i Srbije kao strane potpisnice.

"Također je dobrodošao i njegov stav da se sva pitanja rješavaju dijalogom. Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o odcjepljenju entiteta RS, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine u kojoj se najavljuje to odcjepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prijenja Daytonskom mirovnom sporazumu. Bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsjednik države potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma, jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju", rekao je član Predsjedništva Šefik Džaferović.