Podijeli članak

Dvoje starijih Iranaca umrlo je od koronavirusa, javili su 19. veljače iranski zvanični mediji samo nekoliko sati nakon što su prijavljena dva slučaja zaraženih od tog virusa u zemlji.

Kako navodi agencija Irna, savetnik iranskog ministra zdravlja Alireza Vahabzadeh je rekao da su oboje umrli od koronavirusa u Komu, oko 140 kilometara južno od glavnog grada, Teherana.

Ranije tokom dana iranske vlasti su potvrdile da su prijavljena dva slučaja zaraženih novim virusom, prva dva u zemlji, prenijela je iranska agencija Isna. Zvaničnici su kasnije rekli da su ta dva pacijenta umrla.

Radi se o prvim smrtnim slučajevima od koronavirusa na Bliskom istoku. Od tog virusa je umrlo više od 2.000 ljudi, od kojih samo osam van kontinentalne Kine, po dvoje u Hongkongu i Iranu, po jedan u Francuskoj, Japanu, Filipinima i Tajvanu, prenosi Radio Slobodna Europa. 

Iran je uveo sigurnosne mjere za dolazne letove na svojim aerodromima da kontroliraju moguće širenje virusa.

Drugdje na Bliskom istoku potvrđeno je devet slučajeva oboljelih od ovog virusa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od kojih su sedmero kineski državljani, jedan je iz Indije i jedan sa Filipina, dok je Egipat potvrdio svoj prvi slučaj zaraženog u petak.

Egipat je identificirao zaraženu osobu kao stranca koji ne pokazuje ozbiljne simptome bolesti. Ta osoba je u bolnici i u izolaciji, ali nije navedena nacionalnost ni kako je ta osoba došla u Egipat.