Podijeli članak

FOTO: Arhiv
 
Oko 200, sad već bivših radnika Aluminija okupilo se utorak ispred Upravne zgrade ove kompanije, prosvjedući jer nema konkretnih informacija kada će dobiti svoje otpremnine odnosno kada će se do riješiti njihov status.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u ponedjeljak kako su sredstava za isplatu otpremnina radnicima koji su službeno proglašeni tehnološkim viškom osigurana i da će se ona početi isplaćivati uskoro.

Iako je ujutro izgledalo poprilično neizvjesno hoće li se ta najava usitinu i ostvariti, nakon sastanka Upravnog odbora Aluminija i predstavnika Nezavisnog sindikata Aluminija radnicima su predstavljeni uvjeti pod kojima bi se proglasila sistematizacija rada i da se one radnike koji se više ne vide u Aluminiju proglasi tehnološkim viškom.

Radnici su jasno rekli što je za njih prihvatljivo, a što ne te su odlučili prihvatiti dogovor i potpisati pojedinačne sporazume o prekidu radnog odnosa i isplati otpremnina.

Tijekom dana dobit će pismeno jamstvo od strane Uprave da će im biti isplaćene otpremnine i plaća za osmi mjesec pod dogovorenim uvjetima, zaključno s prestankom radnog odnosa na 31. kolovoza 2019.

"Odlučili smo pristati na ponuđene uvjete i nas ovdje oko 200 potpisali smo sporazum o sistematizciji rada, a idućih dana priključit će se i ostali radnici koji se više ne vide u Aluminiju. Kako stvari sada stoje, dobili smo jamstva od strane uprave da isplata otpremnina kreće uskoro i nadamo se da će se svi držati postignutog dogovora te da će svim radnicima biti isplaćeno ono što im pripada", kazao je jedan od dugogodišnjih djelatnika Aluminija za portal Jabuka.tv.

Neko vrijeme se nagađa i o mogućem ponovnom pokretanju dijela proizvodnje početkom rujna, ali to tek ostaje za vidjeti s kojim radnicima i u kolikom kapacitetu. Za sada je sigurno da nekoliko stotina radnika Aluminija napušta uz adekvatne otpremnine, dio njih će zatražiti prijevremenu mirovinu, a dio njih će pokušati potražiti novi posao.