Podijeli članak

Bosanci i Hercegovci bili su među najzainteresovanijima za useljavanje u Njemačku, ali je pandemija koronavirusa osujetila njemačke planove za privlačenjem stručnjaka iz cijelog svijeta zaustavivši gotovo u potpunosti proces migracija.

Njemačka je nakon desetljeća političke borbe usvojila set zakona koji se odnosi na migracije, ali zbog pandemije koronavirusa u toj državi još uvijek nedostaje kvalificiranih radnika, posebno u građevinarstvu, zanatstvu i zdravstvu.

Sudeći prema ranijim podacima, točnije podacima iz 2019. godine, državljani zemalja Zapadnog Balkana su među najzainteresovanijima za rad u Njemačkoj. Prije Bosanaca i Srbijanaca samo je više radnih viza odobreno državljanima Indije.

Državljanima Indije je 2019. u Njemačkoj odobreno ukupno 12.758 radnih viza. Bosancima i Hercegovcima odobreno je ukupno 11.939 radnih viza, što ih stavlja na drugo mjesto. Na trećem mjestu su državljani Srbije sa odobrenih 10.624 radnih viza.

Daniel Terzenbach iz Federalne agencije za zapošljavanje ističe za njemački Handelsblatt da pandemija ne mijenja činjenicu da Njemačka ima stariju populaciju i da su, pored ostalih, očajnički potrebni i IT stručnjaci za digitalizaciju.

Međutim, prije nego što su uvedene mjere za suzbijanje koronavirusa uspjeli su tek nekolicinu medicinskih radnika primiti, na temelju sporazuma Federalne agencije za zapošljavanje i zemalja iz kojih dolaze zainteresovani radnici, prenosi Klix.

"Koronavirus doveo je do toga da zemljama kao što su Meksiko ili Brazil, na primjer, sada treba svaki liječnik ili specijalista za njegu", kaže Terzenbach za Handelsblatt.