Podijeli članak

Društvo novinara BiH pozvalo je nadležna tijele da provedu istragu o prijetećim porukama koje spisateljica i kolumnistica Martina Mlinarević  dobiva na društvenim mrežama, s obzirom da je vlasnike profila na društvenim mrežama moguće identificirati.

Navode da su poruke upućene nakon što je Mlinarević objavila na društvenoj mreži da je njen nastup na Evergreen Festu u Čitluku otkazan zbog, kako je navela, prijetnji ljudi iz tog grada i sponzora festivala. Ona je na društvenoj mreži govorila o važnosti tog festivala, ali i o problemima koje je u dijelovima Hercegovine ranije imala zbog svojih javno iznesenih stavova.

Iz Društva ističu da se u porukama koje dobiva direktno vrijeđa kao žena, ali i kao osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom, što sve utiče i na normalan život kompletne obitelji, a posebno na dijete. 

- Vrijeđanje na društvenim mrežama nije sloboda govora te je neophodno da nadležna tijela obrate pažnju i ovakav govor tretiraju u skladu sa zakonima FBiH. Također apeliramo na Vijeće za štampu da poduzmu sve aktivnosti kojim će se korisnici društvenih mreža a posebno novinari koji društvene mreže koriste kao kanale komunikacije sa javnostima što je moguće više zaštiti od svih vrsta nasrtaja, a posebno uključujući govor mržnje. Javnost u BiH mora da shvati da se nesuglasice u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne prijetnjama - priopćeno je iz Društva novinara BiH.