Podijeli članak

Predsjednik Neovisnog sindikata uposlenika Aluminija Romeo Biokšić i predsjednik Udruge Aluminijaša Samir Anić uputili su pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, dopremijerki Jelki Miličević i resornom ministru Nerminu Džindiću u kojem najavljuju gašenje mostarskog Aluminija i dolazak radnika pred zgradu Vlade Federacije BiH.

U dokumentu kojeg ekskluzivno donosi Pogled.ba, Biokšić i Anić navode kako je došlo do strašnog pogoršanja u poslovanju mostarskog giganta, čak do te mjere da je upitno hoće li tvrtka financijski preživjeti ovaj mjesec. Navodi se kako je glavni razlog ove situacije cijena električne energije (na koju država stavlja dodatne namete), te veliki skok cijena glinice i petrolkoksa. 

- Tražimo da organizirate hitan sastanak Vlade, sindikata, Uprave Aluminija i da sa toga sastanka nitko ne može izići dok ne utvrdimo strategiju zaduženja i naloge za spašavanje Aluminija d.d. Mostar. Ukoliko Vaša reakcija izostane dolazimo pred zgradu Vlade i tada će te nas jasno i glasno čuti. Ultimativno tražimo ispunjenje naših zahtjeva - navodi se u dopisu federalnim vlastima koje su poslali sindikati Aluminija.  

Zanimljivo je kako u pismo sindikati staju u obranu ranijih uprava koje su stvorila dugovanja koja se broje u stotinama milijuna maraka, te navode kako je rukovodstvo poduzelo sve što se poduzeti moglo, te kako "više nema sredstava za borbu". 

Navodi se kako radnici strepe za svoja radna mjesta, te kako u Aluminiju radi 900 radnika u čijim obiteljima je u prosjeku četvero djece. Svi oni imaju kreditna zaduženja koja se broja u desetinama milijuna maraka, te bi se dogodio apsolutni kaos ukoliko bi došlo do obustave rada i plaća. 

Sindikati su izračunali kako 40 000 ljudi, uključujući tvrtke kooperante i njihove uposlenike i obitelji, ovisi o Aluminiju, te kako bi njegovo gašenje ili zastoj u radu imalo dramatične posljedice na cijelu državu. Vlada još nije odgovorila na pismo koje im je prije nekoliko dana upućeno iz dvije sindikalne organizacije mostarskog Aluminija.