Podijeli članak

Pismo u kojem američki predsjednik Donald Trump poziva Recepa Tayyipa Erdoğana da postigne dogovor sa sirijskim Kurdima, upozoravajući ga da će ga povijest osuditi kao 'vraga', turski predsjednik nije dobro prihvatio pa ga je dramatično bacio u smeće i naredio vojnu akciju na sjeveroistoku Sirije.  

Kako prenosi BBC Erdoğan se poprilično naživcirao porukom, a turska vlast je 'odlučno' odbila Trumpove zahtjeve. 

"Ne želite biti odgovorni za klanje tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turskog gospodarstva, a bit ću", poručio je u pismu od 9. listopada. 

"Povijest će vas pamtiti pozitivno ako ovo učinite na ispravan i human način. Zauvijek će vas pamtiti kao vraga ako se dobre stvari ne dogode. Nemojte biti opasan momak (tough guy, op. a.). Nemojte biti budala", zaključuje Trump. 

BBC navodi da je povijest sukoba Erdoğanove zemlje s Kurdima duga, kao i mimoilaženja Ankare i Washingtona po tom pitanju. Ni administracija Baracka Obame nije imala razumijevanja za odnos Turske naspram Kurda, a Trump je nastavio u tom smjeru. Podsjećamo, Erdoğan će se danas sastati s delegacijom SAD koju predvodi potpredsjednik Mike Pence.