Podijeli članak

Milan i Marko, blizanci, tek su napunili četiri godine. I upravo kad je Milan prošle nedelje završio liječenje od leukemije, kada je došao trenutak da se vrati kući, majci i braći, bolest je dijagnosticirana Marku.

Sunčica Stamenković (31) iz okoline Vlasotinca u Srbiji, majka ovih dječaka, kaže da sudbina kao da se poigrava sa njenom obitelji, pa su i jednom i drugom sinu pronašli leukemiju dva tjedna pred rođendan, u razmaku od dve godine.

"Milanu je dva tjedna pred drugi rođendan utvrđena bolest. Nikada ranije nismo upoznali nijedno dijete koje je imalo leukemiju. Sve je počelo tako što je imao temperaturu. Nakon objavljenih rezultata saznali smo strašne vijesti. Taj rođendan proveli smo u bolnici, Milanu je bilo loše. Ipak, s puno hrabrosti smo se borili za dan kada će zdrav otići kući i nastaviti prekinuto djetinjstvo. Kada će biti s bratom...", priča Sunčica.

Punih godinu dana Milan i mama spavali su u bolničkom krevetu, a kada su rezultati postali bolji, dolazili su na kliniku samo na terapiju. Strašne vijesti pogodile su čitavu obitelj, ali pozitivnu stranu Sunčica vidi u tome što se Milan, kada naraste, neće sjećati pakla kroz koji je prošao.

"Bila je to mukotrpna borba, gotovo da se više i ne sjećam kako su nam priopćili jezivu vijest. A kada smo konačno dočekali i taj sretan dan, kada su nam rekli da je liječenje gotovo, usljedio je novi šok. Dv tjedna pred četvrti rođendan leukemija je potvrđena Marku. Doktori su nam objasnili da je to bilo moguće očekivati zato što su oni jednojajčani blizanci. Ali koliko god smo očekivali, preplavili su me tuga i strah. Još jedna strašna priča i još jedno pitanje: je li moguće? I događaju li se ovakve priče uvijek nekom drugom?! Ne! Preko noći može da se dogodi svima nama", govori tužnim glasom naša sugovornica.

Još jedan rođendan u bolničkoj sobi u Nišu mališani nisu želeli da provedu, te su na kratko izašli kako bi zajedno, u krugu obitelji, puhali svijećice. Ta mrvica sreće donijela je mnogo tuge jer se odmah nakon proslave Markovo stanje pogodršalo. Istog dana on i mama vratili su se u bolnicu.

Dva brata u svojim životnim bitkama će sada davati podršku jedan drugom i hrabro i s osmjehom kreću u novi rat, a stari još nije završen. Hulkove rukavice, snaga, hrabrost i ljubav zaslužuju podršku.

Najstariji sin je tužan, njemu je najteže

Sunčica i njen suprug Nikola žive u sedmočlanoj obitelji. Imaju i desetogodišnjeg sina Stašu, koji odvojenost od majke i braće teško podnosi.

"Staša je tužan, popustio je u školi, njemu je najteže. Ja sam morala da otvorim bolovanje zbog djece, a živimo od suprugove plaće. Neugodno nam je da o tome pričamo. Bez obzira na sve, veoma smo sretni smo što su baš oni naša djeca! Moramo da budemo hrabri i da se borimo, koliko god nam bilo teško, i da vjerujemo da smo jači od svega toga, od svih bolesti", kaže Sunčica, piše Blic.rs.