Podijeli članak

Predsjednik HNS-a Dragan Čović izjavio je na današnjoj sjednici tog tijela da ne postoji njegova odgovornost za katastrofalno stanje u Aluminiju, već da mu se treba zahvaliti što je tvrtka radila protekle četiri godine.

"Postoji jako puno modaliteta da se naprave snažni iskoraci. Dogovorili smo da djelujemo kroz sindikat, upravni i nadzorni odbor. S te strane ne bih želio da se stvari izmjeste iz te pozicije djelovanje", kazao je Čović.

Naveo je da će biti brutalni kad sagledaju šta se radilo u Aluminiju proteklih dvadeset godina. 

"Budućnost treba prepoznati kroz jednu klasičnu menadžersku poziciju. Svaka osoba treba biti zaštićena i da se pokrenu neki procesi, ljevaonica, elektroliza... Postoji budućnost za nešto što je bilo strateško opredjeljenje u BiH", rekao je on.

Napomenuo je kako nije bilo svejedno doći među ljude u Aluminiju. 

"Ne postoji nikakva osobna, moralna odgovornost moja. Ako se nekom trebalo zahvaliti posljednjih četiri-pet godina - onda sam to ja. To su prokomentarisali ljudi iz uprave. Oni su uglavnom zvali Dragana da pitaju može li se nešto premostiti", istaknuo je Čović, prenosi klix.ba.

Dodao je da se mora znati ko je šta radio u Aluminiju posljednjih 20 godina.

"U narednih sedam-osam dana imat ćemo jasniju sliku šta se može uraditi za mjesec, godinu ili duže. Oni koji danas pokušavaju, koji su isisavali milijune - oni neće zaštiti svoju poziciju. Dragan nikad nikog nije zaposlio u Aluminij proteklih 15-20 godina", kazao je on.